Jeden z nejúspěšnějších textařů zkolaboval náhle v pátek ve svém bytě. Bylo to den poté, co se zúčastnil večírku producenta Borka Severy. V roce 2001 mu voperovali novou srdeční chlopeň, ale lékaři nepřišli na to, co kolaps způsobilo. „Všechny životní funkce má teď Pavlíček napojené na přístrojích, aby si odpočinul,“ řekla předevčírem s pláčem manželka Marie Vrbová. Textař v nemocnici na oddělení ARO ležel jen pár dní. Ve středu ale zemřel.

„Pavel je pro nás zpěváky naprostá vzácnost. Je to básník všech básníků, textař je slabé slovo. Vidí nám totiž do duše,“ řekl o něm Gott, když se dozvěděl, že Vrba zkolaboval. Několikanásobnému Zlatému slavíkovi Vrba stihl ještě otextovat jeho poslední dosud nevydané album Sentiment.

„Pavel jel tento rok naplno. Prostě žil a byl šťastný. Dokonce se i dokázal šetřit a odpočívat,“ popisovala Marie. S manželem prý celé léto strávili v Orlických horách. „Pavel tam napsal asi deset písniček k nové desce Lucky Bílé, která ho přijela navštívit. Měl obrovskou radost, psal tam i texty k novému albu Karla Gotta a přijel za ním Lešek Semelka a dokonce i Láďa Štaidl, byl obklopen kamarády a velmi spokojený,“ dodala Vrbová a vzápětí si nemohla odpustit: „Panebože, vždyť já si bez něho svůj život nedokážu vůbec představit!“

Skládal texty pro českou hudební elitu

Pavel Vrba byl český básník, publicista a písňový textař. Byl všeobecně považován za jednoho z nejlepších českých písňových textařů současnosti. Na svém kontě má zhruba 1300 nahraných písniček, celkem asi 2000 různých písňových textů pro nejrůznější interprety z celé špičky naší současné populární hudby.

Před oslavou svých sedmdesátin označil za svůj největší úsměch, že po více než 40 letech strávených ve světě české popmusic zůstal sám sebou. Kromě pro Gotta, se kterým se znal od svých zhruba šestnácti let ještě z kavárny Vltava, kde tento interpret začínal, skládal i pro umělce, jako jsou Věra Špinarová, Petr Spálený, Petr Novák, Michal David či skupina Olympic.

Gotta znal od 16 let

Na dráhu profesionálního textaře ve svobodném povolání se Vrba vydal už v polovině 60. let minulého století, kdy opustil původní zaměstnání konstruktéra ve výzkumném ústavu. Jednou z jeho prvních písní vydaných na desce byl hit tehdy začínající Heleny Vondráčkové nazvaný Mám ráda cestu lesní.

"Šel jsem absolutně napříč scénou. Zpěváci se rodili a odcházeli, ale já jsem zůstával. De facto můžu říct, že tady neexistuje nikdo, kdo v české populární hudbě jakkoli zasvítil, že bych s ním někdy něco neudělal," řekl tehdy.

Bílá strávila s Vrbou prázdniny

"Je to obrovská ztráta. Pavel byl totálně nenahraditelný básník, nikdo jeho schopnosti nemá. Mám od něj spoustu krásných písní. Poslední album Bílé Vánoce bude mým velkým klenotem. Strávili jsme spolu celé prázdniny, připravovali jsme nové album. Krátce před smrtí mi napsal dopis. Psal, že se moc těší do studia. Mám od něj 11 krásných textů. Je mi moc líto, že už se mnou nebude natáčet. Moc se na to těšil," říká Lucie Bílá.

Největší hity Pavla Vrby

Jasná zpráva, Osmý den, Jako za mlada (Olmypic)

Mám ráda cestu lesní (Helena Vondráčková)

Já tě závidím, Je mi líno (Věra Špinarová)

Dálniční hlídka, Věž tónů a slov (Pavel Bobek)

Lampa, Zlý dlouhý půst (Marta Kubišová)

Bouda na hororu, Most (Marie Rottrová)

Říkej mi (Petra Janů)

Můžeš lhát (Iveta Bartošová)

Ave Maria, Láska je kýč (Lucie Bílá)

Fotogalerie
10 fotografií