Podle informací Blesku je stav Martina Zacha velmi vážný. Okamžitě po příjezdu do nemocnice putoval na operační sál. Operace trvala dlouhých sedm hodin. Nyní Martin leží na jednotce intenzivní péče neurochirurgického oddělení.

Zach v noci na neděli prodělal operaci, při které mu lékaři zpevnili zlomený krční obratel, který poranil míchu. Horní i dolní končetiny má ochrnuté, oznámil Zdeněk Tušl z královehradecké fakulní nemocnice.

"Léčba bude dlouhodobá," řekl Tušl. Pacient je podle něj při vědomí, dýchá sám a je mimo ohrožení života.

Martin Zach
Autor: ČTK, Reprofoto TV Nova

Martin Zach, čerstvý držitel titulu Muž roku 2009, se zranil při sobotním závodě ve skocích na lyžích do rybníka Kačáku ve Vrchlabí. Netrefil se ovšem do bójemi vyznačené hluboké tůně, ale dopadl na mělčinu. "Hlavou se doslova zapíchl do bahna," vypověděli svědci nehody.

Blesk.cz tuto informaci potvrdil pořadatel soutěže Muž roku David Novotný. "Martin se mi ráno omlouval, že odjíždí do Vrchlabí na závody. Jsem z toho v šoku. Mluvil jsem s jeho maminkou, která je s Martinem v Hradci v nemocnici," řekl Blesk.cz David Novotný. "Bohužel je tu opravdu velké riziko, že mu ochrne dolní polovina těla. Podle informací, které mám, má snad dokonce naštípnutou páteř," řekl v sobotu Blesk.cz David Novotný.

Fotogalerie
10 fotografií

Všichni účastníci závodů museli před skoky podepsat prohlášení, že skáčou na vlastní nebezpečí.

Mužem roku se stal Martin Zach: Moderátorka byla naostro, Hanychová se líbala s holkou!>>

Podle Davida Novotného se Zach nechal ke skoku vyhecovat. Jeho první skoky prý dopadly dobře, napotřetí ale zamířil do mělké vody - podle informací TV Nova bylo na rybníku bójemi vyznačené místo, kam se má skákat, hlubší tůň. Tu Martin Zach ovšem netrefil. I s lyžemi dopadl na mělčinu. Vrtulník ho okamžitě transportoval do královehradecké fakultní nemocnice.

„Údajně dopadl na mělčinu hlavou do bahna," uvedl zástupce ředitel Záchranné služby Královéhradeckého kraje Jiří Mašek a potvrdil, že nemocnice přijala mladíka s podezřením na poranění páteře.

Server tn.cz uvedl, že se Zach po skoku doslova zapíchl hlavou do bahna. Do příjezdu záchranky byl při vědomí a s okolím komunikoval. Řekl však, že necítí dolní polovinu těla, v rukou měl cit údajně jen chvílemi.

Všichni závodníci měli skákat s chráničemi a helmou. Martin si však vzal jenom kraťasy a šerpu ze soutěže Muž roku.

Zach dříve vrcholově sportoval. "Před půl rokem jsem skončil s během na lyžích. Teď dělám většinu sportů jen rekreačně," uvedl při soutěži Muž roku. V říjnu se měl zúčastnit soutěže Muž desetiletí, při které se utkají vítězové všech dosavadních deseti klání o titulu Muže roku. "Jsem z toho v šoku. Martin je velice sympatický kluk. Byl jsem moc rád, že tu soutěž za Českou republiku vyhrál právě on," řekl Blesk.cz David Novotný.