Cibule nemá ráda přemokřenou půdu a přehnojování dusíkem.Tak jako u jiné zeleniny i u cibule je dobré, pokud ji sázíme každý rok na jiné místo. Do téže půdy je ji vhodné dát až cca po 3 letech.

 

Jsou lepší sazečky, nebo semena?

Malé cibulky vysazujeme do mělkého řádku tak hluboko, aby jejich vrcholky byly v úrovni půdy. Sazečku (cibulky o průměru 8–12 mm, nejvýše 15 mm) sázíme od poloviny března do dubna na vzdálenost 10 cm do řádků 25 cm od sebe.

Cibule pěstovaná ze semene je trvanlivější a nevybíhá tolik do květu jako ze sazečky. K výsevu se nejlépe hodí čerstvé semeno (od druhého roku ztrácí značně na klíčivosti), které sázíme v polovině března až začátkem dubna do řádků 20 až 30 cm od  sebe, do hloubky 1 až 1,5 cm. Její další pěstování je stejné jako u sazečky.

Jak pěstovat šalotku

Šalotka má nižší pěstitelské nároky než cibule kuchyňská, je méně náročná na půdu a klimatické podmínky a daří se jí i ve vyšších, pro cibuli již téměř nevhodných pěstitelských oblastech. Pokud sázíme větší cibule, získáme větší počet cibulí, ale budou menší. Naopak z menších cibulí vyroste méně větších cibulí.

Při pěstování šalotky je důležitý její včasný sběr. Není dobré nechat nať příliš seschnout, protože se pak trhá a dobývání cibule z půdy je obtížné. Cibule se rozpadají a v případě, že je vlhko, obnovují se tvorba kořínků a růst, čímž se snižuje hodnota cibule a  její skladovatelnost.

Česnek sázejte v polovině dubna

Jarní odrůdy česneků – nepaličáků se vysazují od konce března a v drsnějších polohách dokonce až do začátku května. Česneku nejlépe vyhovují úrodné, humózní, výhřevné a dobře provzdušněné půdy bohaté na vápník. Jako u všech cibulovitých zelenin nejsou pro česnek vhodné zamokřené, jílovité a studené půdy.

K sadbě jsou nejlepší obvodové stroužky. Šupiny nepřirozeně nažloutlé svědčí o napadení háďátkem zhoubným, proto vybíráme jen sadbu opravdu kvalitní. Aby česnek nebyl napadán houbomilkou česnekovou, vyplatí se s výsadbou počkat do poloviny dubna a vzcházející rostliny chránit před škůdcem netkanou textilií. Pozdější termín výsadby (například až začátek května) sice významně sníží výnos, ale vyhneme se tak chemickému ošetření sadby.

Česnek na jaře sázíme do hloubky 5 až 6 cm, na vzdálenost 10 až 15 cm  a mezi řádky se doporučuje nechat vzdálenost 20 až 30 cm. Pamatujme, že vrcholy stroužků mají být alespoň tři centimetry pod povrchem půdy a nesmíme je sázet „hlavou“ dolů. Správné usazení stroužků má totiž velký vliv na vyklíčení a pozdější růst.

TIP NA VIDEO: Jak si vypěstovat rajčátka? Podívejte se na tyto tipy!

Video
Video se připravuje ...

 Videohub