Thor (Chris Hemsworth) není v Branaghově snímku skutečný bůh, ale syn vládce vzdálené planety Asgard Odina (Anthony Hopkins). Ten musel v minulosti prokázat svou sílu v krutém boji se svým úhlavním nepřítelem Laufeyem, panovníkem mrazivé planety Jotunheim. Stárnoucímu Odinovi ale dělá jeho arogantní a domýšlivý syn starosti, protože svou nerozvážností porušil křehké příměří s Laufeyem.

Ukázky z filmu Thor
Autor: Bontonfilm.cz

Rozhodne se ho proto exemplárně potrestat tím, že mu odebere jeho superschopnosti a také Mjolnir, mohutné kladivo, které Thor používá v boji, a svrhne ho do dolní říše Midgardu neboli na planetu Zemi. Oblohu a podivné jevy na místě jeho dopadu - pouště uprostřed Nového Mexika, právě zkoumá se svým týmem sličná astrofyzička Jane (Natalie Portman), která se svalnatého chlapíka se svérázným chováním a mluvou ujme a pomůže mu.

Ukázky z filmu Thor
Autor: Bontonfilm.cz

V Asgardu mezitím Odin onemocní a vlády se zmocní Thorův bratr Loki, úplně jiný druh boha s modrou krví, jehož vztah k sourozenci je plný lásky a nenávisti. Intrikánský sourozenec je rozhodnut udělat vše, aby se Thor již nikdy nevrátil zpátky na rodnou planetu. Vyšle proto na Zem obřího válečného robota, s nímž musí Thor svést rozhodující zápas.

Podle prvních reakcí filmových kritiků, jejichž recenze sleduje specializovaný web rottentomatoes.com, sice Thor nepřináší nic nového, přesto jde o zábavný a přístupný film bez větších logických lapsů, v němž nechybí ani silné emoce. Přestože je děj ve své podstatě jednoduchý, Branaghovi se prý zdárně podařilo vypořádat se s potenciální hrozbou vzniku hloupoučké triviality a Thora proměnil ve velkolepou a vizuálně podmanivou akční podívanou.

Ukázky z filmu Thor
Autor: Bontonfilm.cz

Chvályhodné jsou podle recenzentů výkony hereců, zvláště Portman a Hopkinse. Ve vedlejších rolích se objeví i jiní známí herci, například Stellan Skarsgård nebo Rene Russo. Kritici se už těší na další pokračování, které ohlašuje krátká pasáž po závěrečných titulcích.