Se známým zpěvákem a absolventem scenáristiky na FAMU Ondřejem Ládkem, který si říká Xindl X,  spolupracuje debutující režisér Jakub Sommer na čtyřech projektech.

"Tento muzikál bude složitější projekt se spoustou muziky, kterou musí Xindl X teprve napsat," řekl Sommer na festivalu filmů Finále. Hotová už je čtvrtá verze scénáře, který píše Tomáš Holeček.

"Jde o moderní městský polomuzikál na půdorysu romantické komedie. Těží z nejlepších tradic muzikálu a pokouší se o nový náhled na něj," uvedl producent Pavel Berčík, který má už má šedesát procent potřebných peněz na film a na zbylé hledá komerční partnery".

Příběh ze současnosti

Hlavní hrdina Vašek, obyčejný kluk z vesnice, přihlásí svou dívku Zuzku do soutěže krásy. Zuzana se stane Miss a Vaška okamžitě odkopne. Václavovi nezbývá než opustit kariéru druhého prodavače v krámku s počítači. Chce se také stát slavným a získat tak Zuzanu zpátky.

V televizní stanici, kde Zuzana pracuje jako hlasatelka zpráv, přijme místo uklízeče. Pirátsky pak pod zprávami odvysílá rapované hudební video jako vyznání lásky a hrozí mu vězení, z něhož ho dostane ředitel televize, který mu díky umění rapovat nabídne místo moderátora počasí. "Vašek se tak stane televizní hvězdou a stane se 'raportérem'," vysvětloval Sommer.

Poslední práce před deseti lety

"Stále jsem ještě nenatočil film, tak jsem se letos rozhodl natočit dva (druhý je Česko-slovenská filmová romance - pozn. red.). Trochu se toho bojím, ale doufám, že se to podaří vyladit tak, abych mohl natočit oba," řekl Sommer, který absolvoval FAMU v roce 2004. "Ale poslední mé 'famácké' filmy byly z let 2001 a 2002 a musím říci, že to s psychikou mladého muže trochu zacvičí. Pořád jsem si myslel, že to přijde nějak za mnou, ale až nedávno jsem pochopil, že za tím musím jít já. Tak snad to ještě stihnu," dodal s nadějí v hlase.

Sommer má velmi rád žánr zpívaných romantických komedií. "Kdy najednou někdo přejde do árie a pak se zase vrátí k mluvenému textu. Písní by tam mělo být asi deset. Budou to i depresivnější texty, protože to Xindlovi nikdo neodpáře. Navíc chceme, aby každá árie byla zaranžovaná v jiném hudební stylu. Takže 'xindlovina' by měla být obsažena hlavně v textech a v muzice, ale ty aranže by měly být opravdu muzikálové, tedy jedna árie bude jazzová, druhá bluesová a další taneční," vysvětlil.