Otakar Vávra v dokumentu mj. komentuje své filmy. „Jo, Saša Rašilov, ten bral drogy,“ říká režisér, když zhlédl ukázku z komedie z roku 1942 Přijdu hned, kde děd známého herce a účastníka StarDance 4 Saši Rašilova hraje hlavní roli. Na otázku, jaké drogy, Vávra odpovídá: „Kokain.“ A po chvilce s úsměvem předvádí, jak si Rašilov sypal bílý prášek na hřbet ruky a šňupnul ho. Je zřejmé, že Rašilov se svou závislostí na kokainu netajil, když si režisér i ve svých téměř sto letech přesně pamatuje, jakým způsobem ho užíval.

Zvolňovala mi rytmus milování

O tom, že kokain byl tehdy mezi herci oblíbený, se vědělo. Padalo však jen jméno Hugo Haase. O Vávrovi se traduje, že jeho postelí prošla většina hereček, se kterými točil. V dokumentu vynechal Lídu Baarovou, Natašu Gollovou i Hanu Vítovou. Mluví jen o jediné, o Adině Mandlové.

„S Adinou jsme byli strašní kamarádi. Takoví kamarádi, že jsme si jednou řekli, jaká je to hanba, že jsme spolu ještě nespali, když se tak dlouho známe. Ona mi zvolňovala rytmus milování. Byl jsem zbrklej a ona mi to upravovala,“ vzpomínal na vášnivé chvilky s přední českou herečkou režisér. Vávra s Mandlovou natočili spoustu filmů. Ve filmu Šťastnou cestu dokonce herečku svlékl donaha.

„Měla krásné, plné a pevné poprsí. Řekl jsem jí, jestli by neměla přestat s těmi nacisty, ale ona mi jednoduše odpověděla, že má před sebou pět let, kdy si udrží krásu, a tu dobu chce využít, jak jen to bude možné,“ prozradil. Režisér už 37 let žije s režisérkou Jitkou Němcovou, jež je spoluautorkou dokumentu Stovku má člověk jednou v životě, který den před jeho 100. jubileem uvede Česká televize.

Fotogalerie
1 fotografie