Základem dobrého a úsporného dojetí do cíle vaší cesty jsou kvalitní pneumatiky!

Chyby a následky

Nejčastější chybou je jízda na podhuštěných pneumatikách – zhoršují jízdní vlastnosti, snižují možnost ovládání a zkracují životnost pneumatik na polovic.

Pneumatiky s nízkým tlakem vzduchu mají větší valivý odpor, což vede ke zvýšené spotřebě paliva a vyšší úrovni vypouštěných škodlivých emisí.

Co udělat před cestou

Před dlouhou cestou nezapomeňte upravit tlak v pneumatikách podle obsazení a zatížení vozu. Doporučené hodnoty najdete nejčastěji na víčku nádrže, na řidičových dveřích nebo na sloupku karoserie u řidiče.

Tlak v pneumatikách kontrolujte "zastudena".

Nezapomeňte zkontrolovat také tlak v rezervě. Ta by měla být nahuštěna na nejvyšší tlak doporučený pro dané vozidlo.

Přestože v ČR je předepsaná minimální hloubka dezénu 1,6 mm, má už výrazně zvýšené riziko aquaplaningu. Odborníci doporučují nebrat pneu s dezénem mělčím než 3 – 4 mm.

Nezapomeňte na pneumatiky obytného přívěsu. Jejich konstrukce je přizpůsobená pro vyšší zatížení a větší odolnost proti působení bočních sil – nikdy nepropadněte pokušení namontovat pneumatiky pro osobní vůz na obytný přívěs!

Zavazadla nakládejte do přívěsu pečlivě. Nepřetěžujte zadní část a náklad rozložte po přívěsu rovnoměrně, abyste snížili riziko ztráty stability. Vždy s sebou vozte rezervní kolo.

Šťastnou cestu přeje Blesk.cz!

(Blesk také radí řidičům, jak být na cestě svěží. Čtěte zde!)