Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyděračské e-maily zaplavily Česko: Vyhrožují zveřejněním intimních videí

Autor: yks - 
24. září 2018
20:02

Tisíce e-mailových schránek zaplavily vyděračské zprávy od anonymního odesílatele. Upozorňuje majitele, že jejich počítač infikoval virem. Tvrdí, že má k dispozici intimní videa pořízená kamerou u jejich počítače, a vyhrožuje jejich zveřejněním.

Na nevyžádané e-maily psané podivnou češtinou, prozrazující strojový překlad, si už čeští uživatelé zvykli. Nyní však rafinovaný vyděrač použil dostatečně přesvědčivou metodu, jak z důvěřivých uživatelů internetu vymámit pěkný balík. Informovaly o tom servery iHNed.cz a TN.cz.

Obsah e-mailu je zhruba následující: vyděrač tvrdí, že počítač adresáta nakazil virem typu trojský kůň. Ten mu údajně umožňuje dálkově ovládat počítač, a především zmíněnou webkameru. S její pomocí prý pořídil video, které zachycuje majitele počítače během masturbace nad erotickými internetovými stránkami.

Pokud prý adresát nezaplatí vyděrači 250 dolarů, tj. asi 5500 korun v anonymní nevysledovatelné měně bitcoin, pořízené video bude zveřejněno a rozesláno všem přátelům a kolegům nešťastného adresáta. E-mail prozatím obtěžuje především lidi ze Středočeského kraje, zejména z Berounska.

Na to, že se podvodníkovi jeho aktivita začíná vyplácet, upozornil server iHNed.cz. V současné době má ve své peněžence již 0,64 bitcoinu, což odpovídá 4300 dolarů, tj. 93 000 korun.

Co by tedy měl člověk v podobné situaci dělat? „Nepanikařit,“ řekl serveru TN.cz František Janů z portálu kybernetické bezpečnosti KYBEZ. Člověk by měl podle něj vyhodnotit situaci, zda vůbec k pořízení podobného videa mohlo dojít. „Hlavně nikam neposílat peníze,“ řekl TN.cz Janů.

MattyCZ ( 15. dubna 2019 09:48 )

Ahoj, mně se to teďka stalo ale tohle mi trošku pomohlo že peníze posílat nemám ani by sem je neposílal.Nevím proč by tohle dělaly lidi proč??

jakoblb ( 4. dubna 2019 09:10 )

To vás tolik onanuje u počítače?

JanDemeter ( 9. prosince 2018 10:44 )

Stalo se mi úplně to samé, také ráno 5.12. Ten člověk mi poslal mail kde mimo jiné stálo i mé heslo. Požádal jsem proto o pomoc odborníka, který mi vysvětlil, že podvodník zjistil moji e-mailovou adresu od někud kde jsem ji zaregistroval a pak generoval různé kombinace písmen čímž nakonec zjistil mé heslo (odborně se tomu prý říká Bruteforce). Jinak to co podvodník nevychytal je to, že tento mail rozeslal tolika lidem a se stejným obsahem zprávy, přitom ale řada lidí má webkameru zalepenou lepící páskou/nálepkou právě z téhle pověry, takže očividně je to opravdu jen podvodný mail bez nějaké další funkce

Martin Kapoun ( 5. prosince 2018 13:52 )

Podobný email mi přišel dnes ráno , akorát mě zaráží že je v něm napsané mé heslo k seznamu . Samozřejmě jsem ho okamžitě změnil a nastavil dvoufázové ověření .

pjotri ( 25. září 2018 01:45 )

Taky jsem to dostal. Odpovedel jsem mu "fuck off", email jsem smazal a.... NIC se nestalo.. Jak by to ten typrek asi stihal, kdyz to rozesila automat na zakoupeny adresy, na tisice adres? Jak by kontroloval, kdo poslal a kdo ne? A urcite oslovil tisice lidi naraz a akci - pokud vubec - bude opakovat z jiny IP adresy. Cim vic to bude zkouset, tim vetsi je pravdepodobnost, ze ho lapnou. Proste TO SMAZTE A VUBEC SE NEOBAVEJTE. On pocita s lidskou blbosti. Dostal jsem to uz pred pul rokem. A nic.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání