Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Bitcoin se propadl o statisíce. Miloslav má tipy pro investice do kryptoměn

Autor: Matěj Pálka - 
24. prosince 2018
05:20

Loni touto dobou dosahovalo bitcoinové šílenství vrcholu a jeho ceny se šplhaly ke 450 tisícům korun za kus. O rok později stál „pouhých“ 80 tisíc. Dramatický propad se ale dal čekat, říká pro Blesk Zprávy Miloslav Hamřík, který s kryptoměnou obchoduje už od roku 2013. Podle něj ještě nic není ztracené a zoufat nemusí nutně ani ti, kdo nestačili v době „vrcholu“ prodat. Experti ovšem vývoj příliš optimisticky nevidí. 

Virtuální měna bitcoin v listopadu oslabila o 37 procent, což je nejhlubší propad od dubna 2011. V prosinci tento trend nadále pokračuje, a bitcoin tak ztratil přes 80 procent své hodnoty. To je pořádně znát. 

Že je obchodování s virtuálními měnami pořádné riziko, to přiznává i Miloslav Hamřík. Sám „kryptu“ věřil už v době, kdy většina lidí ani nevěděla, že existuje. „První bitcoiny jsem koupil asi za tisíc euro v dubnu 2013. Ale už předtím jsem zkoušel těžbu, ještě v době, kdy šlo něco vytěžit na počítači,“ vzpomíná bývalý „ajťák“ na začátky v oboru.

„K technologiím jsem měl blízko, očekával jsem od toho platební revoluci. Úspěch bitcoinu mi přišel logický, ale po prvních propadech jsem zase vše prodal s mírným ziskem. Kdybych měl více trpělivosti, mohl jsem vydělat daleko víc,“ vzpomíná Miloslav.

„Nikdy nesmíte dát víc, než můžete ztratit“

I proto Miloslav radí těm, kteří do bitcoinu investovali, brát výkyvy v jeho ceně s klidem. „Prudké výkyvy k té měně patří. Pokud někdo nakoupil na vrcholu, doporučoval bych zvážit nákup i teď, když je nízko,“ míní Hamřík. On sám nic prodávat v tuhle chvíli neplánuje. Naopak hodlá investovat. Už jednou jsem se unáhlil. Věřím, že bitcoin poroste, ale klidně ještě může klesnout. Přikupuji při poklesech po malých částkách v řádu stovek korun,“ popisuje.

Bitcoin si zvolil pro to, že má největší podíl na trhu. „Pokud padne bitcoin, bude to mít velký vliv i na ostatní kryptoměny, které se skrze něj často nakupují,“ říká Miloslav. Přiznává ale, že obchodování s kryptoměnami se daleko více blíží hazardu než investici do jistoty.

„Je to jednoznačně víc spekulace než investice. Moje rada zní jednoduše. Vložením peněz do krypta považujte peníze za ztracené. Časem vás můžou jen příjemně překvapit. Nikdy nesmíte dát do kryptoměn víc, než si smíte dovolit ztratit,“ radí Miloslav.

Co udělá kurz? Experti netuší

Experti mu dávají za pravdu. Pro bitcoin byl razantní propad v minulém měsíci prudkým obratem po relativně stabilním říjnu. A další vývoj kurzu bitcoinu je pro analytiky velkou neznámou.

„Pokud budeme cenu zkoumat v krátkých časových obdobích v délce několika měsíců, uvidíme jen nepředvídatelnou divokou jízdu. Proto, aby z chaosu vystoupil alespoň nějaký řád, je potřeba cenové pohyby sledovat v dlouhodobé perspektivě. Ve skutečnosti bitcoin zažil svou největší cenovou bublinu již na přelomu let 2010/2011, zatímco poslední bublina je zatím tou nejmenší,“ tvrdí analytik Martin Šíp.

Podle Šípa je pro bitcoin typické, že prochází exponenciálním růstem. Proto změny, které se ději v posledním období, působí daleko dramatičtěji, než ty, které se udály dávno v minulosti. 

„Není jisté, zda je toto už dno, anebo jen krátké období konsolidace před dalším pohybem dolů. Kupující si ale stále drží určitou hotovost stranou pro případ, že by šel kurz bitcoinu dolů,“ říká podle ČTK také Michael Moro. Jinak šéf společnosti Genesis Global Trading, jež obchoduje s digitálními měnami.

Na vrchol v roce 2019? Spíš ne

Optimisticky situaci nevidí ani odborníci ze společnosti Kaspersky Lab, kteří každý rok zveřejňují několik predikcí na další období. V minulosti například odhadli nárůst nelegální těžby kryptoměn, což prý částečně stojí za současným propadem.

Pro rok 2019 očekávají, že blockchain, tedy to, co je motorem těžby bitcoinu, poženou spíše lidé než samotné technologické možnosti. Mnohé firmy a průmyslová odvětví totiž došly k závěru, že blockchain má daleko užší rozsah využitelnosti, než se původně zdálo. Mimo oblast kryptoměn tak bude zájem o něj upadat.

Další predikce zná, že využívání kryptoměn k běžným platbám bude nadále klesat. V roce 2017 velké množství obchodníků a dodavatelů oznámilo, že budou přijímat platby kryptoměnami. Provize a poplatky, pomalé převody, vysoké zaváděcí náklady a malé množství zákazníků ale způsobily, že o to postupně obchodníci ztratili zájem.

Až do ledna 2018 zažíval bitcoin obrovské výkyvy své hodnoty – strmé pády i nárůsty. Experti z Kaspersky Lab však neočekávají, že by k obdobným situacím docházelo v nadcházejícím roce, protože hodnota digitálních měn přímo reflektuje jejich popularitu. Podle jejich názoru je množství příznivců kryptoměn a zainteresovaných osob omezené a jakmile dojde k jejich dosažení, cena kryptoměn už dále neporoste. 

 

Kdy se vyplatí nakupovat kryptoměny čtětě ZDE >>> 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Josef124 ( 7. června 2020 13:21 )

Vše má své pro a proti. Osobně si ale myslím, že investice do Bitcoinů má více pozitiv, alespoň teda pro mě. Já jsem se před časem také rozhodoval, do čeho budu investovat a nakonec jsem si vybral Bitcoiny a zatím toho nelituji. Pravidelně si i na http­s://in­vesti­tura­.cz/ čtu různé články, abych byl v obraze, co se kolem nich děje.

Ale Doubravka ( 26. prosince 2018 13:06 )

Já mám tipy že by lidé měli investovat do pořádně ověřených věcí a ne pořád riskovat - kdo chce víc nemá nic. Podívejte se třeba na rizikovedluhopisy.cz a tam najdete kromě příběhů okradených lidí od finančních šmejdů i tipy na bezpečnější investice Hodně štěstí a pěnez do nového roku! Aleš

Taurus70 ( 24. prosince 2018 16:19 )

Pekna Zidovina😕😕😕💩💩

snehulak ( 24. prosince 2018 08:52 )

S migrací se vypořádáme, s EU, Ruskem i Amerikou také. Zahubí nás Bitcoin. Příští celosvětovou krizi způsobí tihle šílení ajťáci.

Zobrazit celou diskusi