Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Internetového prodejce Rohlik.cz napadli hackeři. Zákazníci měli smůlu

Autor: ČTK, nkov - 
8. srpna 2018
17:15

Internetový obchod s potravinami Rohlik.cz v úterý večer čelil hackerskému útoku, který zahltit server, a online obchod byl čtvrt hodiny nedostupný. Šlo o tzv. DDoS útok, při kterém byl e-shop přehlcen četnými požadavky vysílanými z rozptýlených počítačů po celém světě. Firma o tom informovala ČTK.

„Ve večerních hodinách jsme čelili až 5000 požadavkům za minutu. Server se zahltil a na několik minut zcela vypadl. Větším škodám se nám ale podařilo zabránit,“ uvedl technický ředitel společnosti Rohlik.cz Ondřej Klamt.

Hackerský útok na e-shop trval zhruba 40 minut, doba výpadku dosáhla 13 minut. V tu dobu naši zákazníci nemohli objednávku dokončit či jim náš web padal nebo se vůbec nenačetl,“ uvedl Klamt. Podle něj byl útok na firemní datové centrum profesionální s cílem e-shop poškodit.

Rohlik.cz patří spolu se službou Košík.cz a Potraviny On-line k největším prodejcům potravin na internetu. Hackerskému útoku čelily na začátku letošního roku například stránky internetového deníku Neovlivní.cz. Hackerský útok také loni v říjnu po ukončení sněmovních voleb způsobil výpadky volebních webů Českého statistického úřadu.

 

Zobrazit celou diskusi