Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Miminka v Česku umírají bez zjevné příčiny. Až 400 jich ročně zemře před porodem

Autor: bud - 
30. srpna 2018
05:02

Přibližně 400 dětí se každý rok v Česku narodí mrtvých a další desítky jich zemřou během několika dnů nebo týdnů na nejrůznější zdravotní komplikace. Až 20 kojenců přitom postihne syndrom náhlého úmrtí a rodiče se nedozví, proč jejich dítě zemřelo. V posledních letech sice mrtvých miminek mírně přibývá, souvisí to ale zřejmě s rostoucí porodností. Ve srovnání s Evropou je na tom Česko velmi dobře a za posledních 20 let úmrtí výrazně ubylo.

Během prvního týdne života umře obvykle 40 až 50 dětí, během prvního týdne pak 120 až 150. Je to výrazně méně než před 20 lety, kdy tyto počty byly šestkrát až sedmkrát vyšší. Výrazně poklesl také počet kojenců, kteří umřou během prvního roku života. Zatímco ještě na začátku 90. let to bylo více než 1000 dětí, od roku 2011 počet nepřekročil 300. Výjimkou byl rok 2016, kdy zemřelo 317 dětí mladších než jeden rok.

Nejvíce kojenců umírá na Ústecku

Ukazují to čísla Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), která mapují situaci do roku 2016. Podle nich nejčastěji kojenci umírají na Lounsku, Mostecku, Chomutovsku, Ústecku, Děčínsku a Strakonicku, ve všech těchto okresech jde o více než 3,8 úmrtí na 1000 dětí.

Většinou jde o respirační poruchy, krvácení nebo zdravotní komplikace způsobené předčasným porodem. Předčasných porodů přitom přibývá, a to kvůli rostoucímu počtu žen rodících po 35. roku. V průměru každý 6. novorozenec zemře kvůli vrozeným vadám, často v oběhové soustavě.

Nejčastější úmrtí kojenců. Nejčastější úmrtí kojenců. | ÚZIS

Při srovnání s jinými státy Evropy je na tom Česko s úmrtností novorozenců i kojenců velmi dobře. S nízkými hodnotami se řadíme po bok vyspělých severských zemí. „Nejnižší hodnoty novorozenecké úmrtnosti v Evropě mají kromě České republiky také Slovinsko, Finsko, Norsko, Estonsko a Švédsko. Nejvyšších hodnot naopak dosahuje Albánie, Rumunsko, Bulharsko a Srbsko,“ uvádí ÚZIS s tím, že v případě úmrtí do jednoho roku života je to podobné.

Každý rok nečekaně zemře až 20 dětí

Samostatnou kategorií v českých statistikách úmrtí je syndrom náhlé smrti dítěte (SIDS). Jde o zcela nečekanou smrt dítěte, která postihuje kojence nejčastěji do věku šesti měsíců. K úmrtí většinou dochází v noci ve spánku nebo při položení dítěte na břicho. Smrt obvykle nastává náhle bez předchozích souvislostí. Podle lékařů mohou být důvody různé – například kouř z cigaret, přehřátí místnosti nebo skutečnost, že bylo dítě nedonošené.

Taková náhlá smrt postihuje jedno dítě z přibližně jednoho až dvou tisíc, což znamená v průměru kolem 20 nečekaných úmrtí. Během roků 2006 až 2015 takto zemřelo celkem 170 dětí, nejvíce pak v roce 2014 (celkem 27), ukazují čísla Českého statistického úřadu. Údaje za poslední dva roky budou k dispozici na podzim, dá se ale předpokládat, že budou podobná jako v předchozích letech.

Počet dětí, které se narodily mrtvé:

  • Rok 2016: 420
  • Rok 2015: 398
  • Rok 2014: 392
  • Rok 2013: 366

Počet úmrtí malých dětí se výrazně snížil. Počet úmrtí malých dětí se výrazně snížil. | ÚZIS

Video  Porodník: Císařský řez je anděl i ďábel  - Iva Dvořáková
Video se připravuje ...

Pets 23 ( 5. května 2019 11:01 )

Miluji dementy s nízkou inteligenční úrovní. Nikdo neví, jaké to je,
když Vám zemře miminko a melou, jakoby splokli všechnu moudrost světa. Sama
jsem byla svědkem, měli byste si někteří zkusit, že Vás to nějakým
způsobem poznamená. Sudte radeji matky, které své děti zabíjejí. Jasně
fetacky a kuřáčky, neomlouvam...ale ku*** potetovane? Jsem slušná a dostanu
se takového úsudku o me povaze? je mi líto některých lidí, že ví
prd o životě, soudí potetovane a sami znají prd co život obnáší.

agfor ( 30. srpna 2018 14:50 )

Taky v hraje roli incest jistého etnika.

arne100 ( 30. srpna 2018 14:03 )

To mají z toho fetování kouření a chlastu.Kde jaká slípka musí kde co vymetat.Iak ať se potom nediví.Každá musí mít tetování všude aby byla IN.V životě byc si takovou čůzu ani nenamluvil už ty slípky jsou od pohledu hnusné. Na ně akorát se nachytá feťák a podobný trotl.

zada ( 30. srpna 2018 08:20 )

Potíž je v tom, že si hodně žen mylně myslí, že rodit po 40 je optimální. Opravdu není a nebude. Ono totiž těhotenství a porod zanechají své i na té ženě. "Vyklubou" se věci a potíže, které by pro rodičku nenastaly, kdyby nebylo těhotenství. Je to vždycyky velká zátěž pro organismus. Každý ať si myslí své. Děti mají mít ženy od 20 do 35. Kariéra a zajištění je dneska silnější táhlo.... bohužel. Mladí rodiče vždycky lépe snášejí "rodičovské povinnosti", tak nějak s nadhledem. Ať si každý říká co chce, ale mladá matka, když děti vyroustou, tzn. že dítěti je už třeba 18 a matce kolem 40, je vždy lepší alternativa, než matka kolem 60. Je to život.... zvládat dnešní mládež totiž není jednoduché , a to by si každá nastávající maminka měla uvědomit, že nejde jen o zdraví miminka, ale taky o to jak za 15 -20 let bude k dítěti umět přistoupit. Zdravím

avitka ( 30. srpna 2018 08:08 )

... proč tak strašidelný titulek...?, když je článek vpodstatě pozitivní...

Zobrazit celou diskusi