Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Gripen se srazil s ptákem. Obratem šel k zemi, pilot se katapultoval

Autor: ČTK - 
21. srpna 2018
14:44

Na jihu Švédska se v úterý po kolizi s ptákem zřítil stíhací letoun Gripen. Pilot se včas katapultoval a je v pořádku, informují s odvoláním na místní úřady tiskové agentury. Stíhačky JAS-39 Gripen, které vyrábí švédská zbrojovka Saab, má ve výzbroji i česká armáda.

„Šlo o kolizi s ptákem, pilot se musel katapultovat,“ řekl agentuře AFP mluvčí švédských ozbrojených sil Johan Lundgren.

Nehoda se stala během cvičného letu zhruba osm kilometrů severně od vojenské letecké základny poblíž města Ronneby a nevyžádala si žádnou oběť. Pilot byl převezen do nemocnice na vyšetření.

Kolize letadel s ptáky nejsou ve Švédsku ničím vzácným. Každý rok se v této skandinávské zemi stane kolem 400 incidentů tohoto typu, řekla agentuře TT analytička švédské dopravní agentury Charlotte Billgrenová.

Švédské bojové letouny mají ve výzbroji kromě Švédska a České republiky také Brazílie, Thajsko, Jihoafrická republika či Maďarsko. Právě maďarský pronajatý gripen v roce 2015 havaroval na letišti v Čáslavi. Loni zahynul thajský pilot při nehodě gripenu na letecké přehlídce.

Video  Pád gripenu: Takhle se piloti katapultují!  - Blesk.cz, youtube.com
Video se připravuje ...

Petr drakouš ( 21. srpna 2018 21:18 )

Plácáte blbosti ptáci dokáží sundat dopravní letadlo viz přistání na Hudsonu,jinak než plácnu blbost a přidám smejlíka tak mrknu na Google a zjistím si informace a pak napsat,ale to by nebylo "in".

deratizater ( 21. srpna 2018 15:23 )

bitevník za dvě miliardy a sestřelí ho divoká husa.

Nezadat ( 21. srpna 2018 15:20 )

Opravdu máme skvělé letectvo když ho sundá i blbý vrabec.Co potom dávka ze samopalu?Nebo nedej bože dítě ze vzduchovkou?To ba se rodiče nedoplatili.

Zobrazit celou diskusi