Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Otrávili v katedrále svěcenou vodu? Turisty z ní bolela hlava a svědil obličej

Autor: Mii - 
13. srpna 2018
21:00

Nepříjemný zážitek zažili lidé, kteří se v sobotu vydali na bohoslužbu do pařížské katedrály Notre-Dame. Krátce poté, co se dostali do styku s místní svěcenou vodou, si začali stěžovat na bolesti hlavy a svědění obličeje. Na místo byla přivolána policie, která zhodnotila, že vodu mohl někdo otrávit. Netuší ovšem, zda šlo o vtip, nebo útok, píše pařížský deník Le Parisien.

Neznámý efekt svěcené vody byl podle svědků rychlý. Prakticky ihned poté, co se jí turisté a další návštěvníci při vstupu potřísnili, začali zažívat reakce podobné alergii. Některé bolela hlava, jiné zachvátilo svědění a další zažívali oba příznaky. Někteří lidé si navíc stěžovali na podivný pach vody.

Správci katedrály ihned zavolali policii, aby příčinu vyšetřila. Podle nich šlo o otravu a všechnu vodu preventivně vylili a nádoby vydezinfikovali. „Pokud jde o znesvěcení, pak pachatele vypátráme a potrestáme,“ komentoval incident Ariel Weil, starosta čtvrté čtvrti Paříže, kde se katedrála nachází.

Vodu mohli otrávit vtipálci

Místní kněží jsou přesvědčeni, že došlo ke zločinu. „Chtějí otrávit celý svět,“ řekli o neznámém původci otravy. Policie ale jejich rozhořčení uklidňovala, podle ní žádné vážné nebezpečí nehrozilo. Žádný turista ani návštěvník navíc nepodal oficiální stížnost a nejsou informace, že by voda někomu způsobila trvalejší diskomfort. Za incidentem klidně můžou být nějací školáci nebo vtipálci, vysvětlovala policie. 

Vtipálci totiž již jednou se svěcenou vodou ve Francii manipulovali. Stalo se tak loni ve vinařské vsi Chateau-Chalon. Vodu v místním kostele vyměnili za pálenku a zmátli tak turisty, kteří si mysleli, že přítomnost alkoholu v kostele je místní tradicí.

Zobrazit celou diskusi