Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Eiffelovu věž má před terorem chránit neprůstřelné sklo. Pařížané lamentují

Autor: nkov - 
15. června 2018
20:15

Nejznámější dominanta Paříže prochází rozsáhlými úpravami. Eiffelovu věž bude od července lemovat bezpečnostní skleněná stěna a železný plot. Opevnění má její návštěvníky chránit před případným teroristickým útokem. Místní politici o tom rozhodli v reakci na sérii teroristických útoků v několika městech Francie, Paříž nevyjímaje. Jenže místním se to moc nezamlouvá.

Věž je pod neustálým dohledem armády i policie od doby, kdy v roce 2015 zabili teroristé v Paříži a Saint-Denis celkem 130 lidí. Podle společnosti SETE, která je za provoz věže odpovědná, je ale třeba dalších bezpečnostních opatření.

„Náměstí před věží je stále velice jednoduše přístupné pro kohokoliv,“ řekl pro web televize ABC News Bernard Gaudillere, prezident skupiny SETE. „Pro zvýšení bezpečnosti jsme se rozhodli věž obehnat stěnou,“ dodal.

Už od června 2016 je věž lemována dočasnými bariérami. Ty teď na severní a jižní straně nahradí permanentní skleněná stěna, na západní a východní straně pak železný plot. Návštěvníci budou mít k věži přístup mezi těmito ploty.

„Obě skleněné stěny jsou vysoké tři metry, neprůstřelné a velmi pevné,“ zmínil Gaudillere. Celý obvod stěny vyjde v přepočtu na 886 milionů korun a dokončen bude v červenci.

Bezpečnost vs. ohyzdnost?

Proti plánované bezpečnostní stěně se však zvedla vlna nevole, a to zejména od občanů Paříže žijících v sousedství světoznámé věže. Podle nich stěna změní vzhled tohoto orientačního bodu města a udělá z něj pevnost. Podle Jean-Sébastiena Bascheta, prezidenta organizace Les Amis du Champ-de-Mars, omezí stěna místním obyvatelům přístup k přilehlým zahradám.

„Privatizace zahrad okolo Eiffelovy věže je nepřístupná a neslučitelná se soužitím, které je důležité pro zdejší sousedství,“ řekl Baschet v prohlášení v květnu 2017.

„Bude to vypadat lépe než dočasné bariéry, které sem nainstalovali před dvěma lety, ale hlavní je, že bude zvýšena bezpečnost návštěvníků. A to je naše priorita,“ řekl Alain Dumas, technický ředitel skupiny SETE.

Po teroristických útocích v Paříži klesla v roce 2016 návštěvnost Eiffelovy věže pod šest milionů, což je nejnižší číslo za posledních 15 let. Během roku 2017 ale návštěvnost opět stoupala. „Očekáváme, že trend bude pokračovat i v roce 2018,“ dodává Gaudillere.

Video  Výhled z Eiffelovy věže v Paříži  - Sygic Travel
Video se připravuje ...

Deneček ( 15. června 2018 22:39 )

Frantíci,kdo je zodpovědný za ten terorismus,který tam máte,před několika lety tam nebyl,že by Putin.

pp10 ( 15. června 2018 22:07 )

Takze to je to, ze nebudeme menit sve zvyky????

Zobrazit celou diskusi