Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Bratranci (†7) utonuli v jezeře Lhota. Zoufalá matka jednoho z nich: Chtěla se utopit po smrti syna

Autor: shp, red - 
4. srpna 2018
14:45

Tragédie u jezera Lhota na Praze-východ, kde se utopili ve čtvrtek dva chlapci (oba †7), vyvolala spoustu otázek. Svědci mluví o totálním selhání plavčíků a zaměstnanců areálu. Matka jednoho z hochů vypjatou situaci neunesla a pokusila se utopit v jezeře, kde zemřel její syn.

Půl hodiny jim prý trvalo vyhlásit ztracené děti do rozhlasu, další dvě hodiny pak nikdo nezavolal záchranáře. Dvě vietnamské rodiny z Prahy si udělaly výlet k jezeru Lhota. Jenže pohodové odpoledne se zvrtlo v tragédii, když se jim utopili synkové, kteří předtím plavali v nafukovacích kruzích.

Jejich matky byly sestry, přičemž plavat neuměla ani jedna z nich a ani děti ne. Když je začaly hledat, plavčíci nebyli k nalezení. „Byly zoufalé, ale než jenom vyhlásili něco do rozhlasu, trvalo to půl hodiny,“ popisují svědci tragédie, kteří však chtějí zůstat v anonymitě.

Plavčíky našli až po hodině

Plavčíky našli až po hodině, protože pláž je velká. Je opatřena cedulí: Plavání na vlastní nebezpečí. Pomoci se však dostalo rodinám odjinud. „Lidi zanechali plavání a odpočívání a hned šli pomoct. Dvacet z nich šlo hledat do lesa, dvacet prohledávalo vodu,“ popsala učitelka mateřské školy Renata Petrousová (43).

Ta byla na místě a viděla celý průběh tragédie. Svou roli sehrála i jazyková bariéra, protože trvalo asi půl hodiny, než na pláži sehnali mladou ženu, která uměla vietnamsky. Mezitím si otec jednoho z utopených chlapců půjčil kolo a objel na kole celé jezero a volal na kluky.

Chtěla se utopit

Po hodině marného hledání se vrhla jedna z matek do vody, volala syna a chtěla se utopit. „Topící ženu zachránila z vody starší paní se zdravotnickým kurzem, tedy opět ne plavčíci,“ vysvětlila Petrousová. Až po dvou hodinách, když chlapce nenacházeli, tak jedna z návštěvnic zavolala policii a pak i záchranku. Zaměstnanci areálu totiž neudělali ani to. Těla chlapců vytáhli záchranáři až kolem páté hodiny, tedy čtyři hodiny poté, co se ztratili. „Okolnosti neštěstí vyšetřujeme, u utonulých byla nařízena soudní pitva,“ potvrdila policistka Lucie Nováková.

egyptanka ( 5. srpna 2018 12:41 )

Já bych své dítě hlídala i ve 20 kdyby neumělo plavat.

kuromrd ( 5. srpna 2018 09:56 )

vietnamský holky nepíchaj s českýma klukama a v tom je ten největší problém, mluvit ani žít tu s našimi specifiky se tak nikdy nenaučí

cznb ( 4. srpna 2018 23:53 )

Možná by bylo lepší, kdyby podobní lidé chodili tam, kde mají pro fakany i chůvy. Za co asi tak může baba v pokladně?

cznb ( 4. srpna 2018 23:49 )

Plavčík je od toho, aby zachraňoval topící, ne aby hledal matce, která ani neví, kde má svoje zatoulané děti.

kamii ( 4. srpna 2018 23:04 )

Aha, takže tu píšete , že ho viděla topit matka, ale pro jistotu šli děti hledat do lesa...jo to je opravdu logické. Myslím, že jediný kdo tu píše blbiny jste vy. Nikdo se chytrým nedělá, přece když mé dítě neumí plavat , tak ho musím o to víc hlídat ve vodě, to je pud sebezáchovy ne dělat se chytrým.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání