Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Adam (†14) zemřel v divoké řece libereckého bazénu: Plavčík má platit 3,5 milionu, žádá rodina

Autor: ČTK, lm - 
28. června 2018
13:45

Milionové odškodnění požaduje rodina Adama (†14), který se v září roku 2016 utopil v bazénu v Liberci. Chlapec spolu s kamarády násilně odstranili mřížku v divoké řece a proud ho vtáhl do sací roury, kde se udusil. Příbuzní chtějí peníze po plavčíkovi, který stanul před soudem, kde se zpovídá z usmrcení z nedbalosti.

Příbuzní mrtvého chlapce po plavčíkovi požadují 3,5 milionu korun za nemajetkovou újmu. Obžalovaný Marek S. ale vinu na smrti chlapce již dříve odmítl. „Zpětně si neustále promítám, řeším, zda jsem nepochybil, ale myslím si, že nepochybil,“ řekl při výslechu.

K tragédii došlo 3. září 2016. Chlapec spolu se třemi kamarády násilně odmontovali mřížku v divoké řece a Adama vtáhl proud do sacího otvoru. Adamovi kamarádi ale následně utekli, aniž by cokoliv oznámili.

To, že se děje něco neobvyklého, zjistil, až když jeden muž vytáhl z divoké řeky kachličku a po chvíli další dvě. Když začal hledat, odkud jsou, našel poškozenou mříž. S kolegou následně nechal atrakci uzavřít a lidé ji museli opustit. V tu dobu ale netušil, že se něco stalo. Chlapce začal až po několika hodinách hledat jeho otec, když se hoch nevrátil domů.

„Chlapci říkali, že si tam hráli na honěnou a schovávanou a nemohou ho najít,“ řekl ve středu u soudu policista Martin Hájek. Podle něj neúspěšně prohledali celý areál a až pak se jeden z plavčíků zmínil o tom, že v divoké řece je poškozená mřížka. Když se policista ponořil, uviděl nohy. Vytrhl proto mřížku a neúspěšně se snažil chlapce vytáhnout. „Bylo to minimálně dva metry, nedosáhl jsem na něj,“ uvedl Holub. Neúspěšní byli poté podle něj i potápěči, k mrtvému chlapci se dostali záchranáři až po vypuštění vody a odřezání trubek. Podle pitvy zemřel hoch na následky udušení.

Podle obžaloby se plavčík nevěnoval dostatečně dění u vodní atrakce. „V pozici zaměstnance plaveckého bazénu nedostatečně sledoval jednání návštěvníků bazénu, což bylo v rozporu s jeho pracovní smlouvou,“ řekl státní zástupce Bedřich Skalický.

Provozovatel bazénu obviněn nebyl, stejně jako kamarádi zemřelého, kteří s ním byli v bazénu. Policie je sice prošetřovala pro podezření z neposkytnutí pomoci, z ničeho je ale neobvinila.

Video: Pohřeb Adama, který zemřel v libereckém bazénu.

Video  Pohřeb Adama, který zemřel v libereckém bazénu.  - Blesk - Zbyněk Pecák
Video se připravuje ...

urim ( 30. června 2018 15:13 )

Pokud opravdu rodiče svého syna milovali,nemůžou přece zničit život mladému klukovi, který za smrt jejich syna zas, až tak nemůže.Přijde mi zásadně nemorální chtít miliony za smrt dítěte. Neumím si vůbec představit na co bych tyto peníze použila bez svého milovaného syna. Snad jen na charitu.

janova ( 30. června 2018 14:54 )

Ti kluci sami říkali, že si dávali pozor, aby je plavčík neviděl. Dnes je móda hledat viníka a hlavně aby platil. Je to samozřejmě tragédie, když mladý kluk zemře úplně zbytečně, ale vinu mají hlavně ti kluci včetně jeho samotného. Bohužel. Kdyby plavčík hlídal, jestli někdo náhodou nevytahuje mřížku, mohlo by se stát něco na druhém konci koupaliště. A i kdyby tam hned šel a pokusil se ho vytáhnout, stejně by už s největší pravděpodobností bylo pozdě. Docela plavčíka lituji, protože se k tomu dostal jako slepý k houslím a má platit až do konce života? Každý, kdo ujede od nehody spáchá trestný čin. Není tohle stejné? Taky to byla nehoda a ti kluci od toho docela zbaběle utekli.

antismejd ( 28. června 2018 17:12 )

Tak dost! Ten 14letej totálně vylízanej šmejd a jeho zrůdní rodiče,kteří místo toho aby se za svého šmejda styděli a chodili kanálama,žádají od 100% nevinnýho plavčíka 3,5 milonů-tak to je tak na pořádné rozbití držky a kriminál za urážku soudu.

hasickajana ( 28. června 2018 14:10 )

chápu, že rodiče přišli o syna... ale měli by být soudní... když má kluk kravský nápady, těžko můžou chtít prachy na jiným klukovi a zničit mu život za to, že synkovi nevysvětlili, jak se má chovat

JaPi ( 28. června 2018 14:09 )

Souhlas ad-ga. Soudit by měli především ty dva jeho kamarády - připravovali se na to (vzali si šroubovák...). Tady je vidět i soudnost rodičů toho nebohého chlapce. Kde je odpovědnost rodičů - ten hoch byl nezletilý. Takže za to co prováděl v tom bazénu také nesou svůj díl odpovědnosti. - Osobně bych zažaloval rodiče za škodu způsobenou na bazénu tím chlapcem a ostatní rodiče těch dvou vlastně taky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání