Vše se mělo odehrát poslední víkend v září s předběžným rozpočtem akce 40 milionů korun. Finance ale nejdou z rozpočtu města, pořadatelé si je musí vydělat. Jak jako první zveřejnil server iRozhlas.cz, dva měsíce před konáním ale organizátoři berou zpátečku. Akce nejspíš vůbec nebude, což vítá i primátorka.

Představenstvu jsme doporučili, aby prověřili finanční návratnost celé akce,“ řekla Adriana Krnáčová (ANO) Blesku. „To téma je mi blízké, ale v první řadě jsem primátorkou a členkou dozorčí rady Výstaviště.“ Údajným důvodem pro zrušení akce má být nedostatek financí.

Podle informací Blesku to ale zdaleka není ten podstatný. „Na koleně festival připravují amatéři, kteří s podobnou akcí nemají vůbec zkušenosti,“ řekl Blesku jeden z oslovených partnerů akce, který si nepřál být uveden.

Pražská megaakce, Festival PragueCon: Hrozí ostuda za 40 milionů! Hrdinové možná na Výstaviště nedorazí.
Autor: Martin Přibyl

„Na obchodních schůzkách přiznávají, že nemají partnery ani zajištěné dodavatele, tři čtyři měsíce před akcí řeší věci, které měli mít zajištěné před rokem a půl nejméně. Na mě působili, jako by to ani ve výsledku zrealizovat nechtěli, jen vydělávali,“ dodal. Jedním z lidí zodpovědných za přípravy a také případný krach akce je člen představenstva Jan Adámek. Ten serveru iRozhlas.cz řekl: „Definitivní rozhodnutí padne v řádu dvou týdnů. Jednou z variant je odložení PragueConu o jeden rok.“

Co se mělo na PragueConu odehrát

„Setkáš se s hvězdami marvelovek a kultovních seriálových hitů, užiješ si koncerty českých a světových kapel i filmové pecky, změříš síly s armádou ČR nebo staneš v čele templářského vojska,“ slibuje také na webu akce Výstaviště, jehož vedení očekávalo návštěvnost 70 tisíc fanoušků. Nyní projektu hrozí přesun nebo úplné zrušení, vstupenky jsou ale stále v prodeji.