Amfiteátr unikátní Křižíkovy fontány byl ještě před rokem zaplněn diváky obdivujícími hudební produkce. Letos i přes sliby vedení Výstaviště fontána nefunguje, kdy znovu ožije, je nejasné. V závěru loňské sezóny totiž musel fontánu opustit bývalý nájemce a provozovatel, agentura Orfeus Miloslava Janíčka. Novým se na základě poptávkového řízení stal Petr Ohanka z firmy Cirque Aqua. Ten od března, kdy měla znovu začít hrát, fontánu nespustil, o plánech do budoucna nemluví.

Křižíkova fontána byla ještě loni unikátem, který obdivovali návštěvníci z Česka i z celého světa.
Autor: David Malík, Robert Klejch

Výpovědí Orfeusu se však také město připravilo o zhruba sedm milionů korun do rozpočtu, které firma platila ročně za pronájem, veškerý provoz pak hradila ze svých prostředků. „Společnost Cirque Aqua zatím fontánu neprovozuje, proto nájem neplatí,“ řekla Blesku mluvčí Výstaviště Jana Čermáková. Janíček přitom město i vedení Výstaviště oslovil s novou nabídkou. Navrhl, že fontánu na vlastní náklady zprovozní a přenechá Výstavišti desítky produkcí včetně autorských práv výměnou za roční pronájem či finanční kompenzaci. „Fontána by měla hrát, ať s námi nebo bez nás, je to výjimečný prostor,“ řekl Blesku Janíček. „Nabídku jsme zvažovali, ale nakonec jsme se rozhodli ji nevyužít,“ uvedla Čermáková.

Příznivci fontány se bouří

V areálu fontány letos návštěvníky čeká takzvané Kulturní léto. „Tedy nejrůznější kulturní akce, koncerty, program pro rodiny, letní kino a také aktivity nájemců prostoru,“ uvádí Čermáková. Návštěvníci ale nesouhlasí. „Kino nahrazuje velkoplošná LED obrazovka, na televizi se ale mohu dívat doma, fontána by měla patřit svému tradičnímu využití,“ píšou na sociálních sítích. „Vzpamatujte se, to vám je opravdu jedno, že veškerá kultura z České republiky zmizí? Styďte se!“ nešetří rozhodnutí Výstaviště posvěcené magistrátem například Otakar Krebs.

Takhle probíhala představení na fontáně ještě loni:

Video
Video se připravuje ...

Světové mistry vystřídala obrazovka: Křižíkova fontána chátrá, její budoucnost je nejasná. Orfeus, ag.

„Uzavření historické kulturní památky, která je vyhledávána a obdivována nejen Čechy, ale i turisty, mi nedává smysl. Pokud už je nutnost změnit z nějakého důvodu jejího provozovatele, měla by to být změna taková, která nepřipustí ukončení činnosti fontány a programu s ní spojeného,“ řekla Blesku i Tereza Fortuníková, autorka petice na záchranu fontány, která má k dnešnímu dni desítky podpisů.

Celé znění petice najdete zde...

Nefunkční chybou majitele

Fontána se poprvé rozsvítila 24. května roku 1891 u příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Od té doby fungovala téměř bez přerušení, kromě rekonstrukce na přelomu 80. a 90. let minulého století, až do loňského podzimu. Výstaviště tvrdí, že se nepodařilo letos zprovoznit fontánu kvůli právním obstrukcím ze strany předchozího nájemce. „V současné době proto jednáme s vítězem o nové koncepci objektu tak, abychom mohli fontánu zprovoznit v roce 2019,“ řekla Čermáková. Podle informací Blesku však fontána reálně nefunguje proto, že vlastník fontány, tedy město a Výstaviště, si neohlídalo obsah smluv s Orfeusem, v jehož majetku bylo vybavení nutné právě pro technické zabezpečení provozu. „O tomto faktu jsem je také několikrát upozorňoval,“ dodal Janíček.

Nyní produkce fontány nahradila velkoplošná obrazovka, kromě několika trysek není možné fontánu provozovat.
Autor: David Malík, Robert Klejch

Magistrátní radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL) se Blesku odmítl vyjádřit. „Ve věci se jedná čistě jen o smlouvy Výstaviště,“ vzkázal pouze přes mluvčího Víta Hofmana. Se smlouvami má ale vedení holešovického areálu dlouhodobě problémy, tento týden na ně „dojel“ předseda představenstva Výstaviště Pavel Klaška (ANO). Dozorčí rada, která v úterý poprvé zasedla v novém složení i s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO), ho z funkce odvolala. „V poslední době udělalo vedení výstaviště několik pochybení, která si prostě městská firma nemůže dovolit,“ uvedla také Krnáčová.

Fotogalerie
5 fotografií