Křižíkova fontána v Praze na Výstavišti stojí již 125 let. Po celou dobu své existence udivuje dechberoucí hrou světel, vody a v současnosti i dalších efektů podílejících se na produkcích s využitím světoznámých klasických, moderních i původních melodií. Světelná fontána, tedy „Fontaine lumineuse“, byla vybudována pro Jubilejní zemskou výstavu v roce 1891.

Křižíkova fontána byla v roce 1891 ozdobou holešovického Výstaviště a tou je dodnes. (r. 1891)
Autor: D. Černovský, M. Rušinová, Z. Pecák, archiv ag. Orfeus

Geniální vynálezce František Křižík technický zázrak své doby vytvořil ve spolupráci se svými kolegy Ludvíkem Spirkem a Jaromírem Zeleným, ale myšlenka a technologické postupy týkající se světla a elektřiny patřily jemu. Fontána tehdy měřila 30 x 40 m a byla osvícena 26 Křižíkovými obloukovými lampami, před kterými otáčeli barevné filtry lidé. Vodními tryskami hnala vodu do několikametrové výšky parní čerpadla. Fontánu v roce vzniku obsluhoval každý večer sám Křižík.

Gejzíry vody tančící na hudbu oblíbených autorů fascinují i přes den...
Autor: D. Černovský, M. Rušinová, Z. Pecák, archiv ag. Orfeus

Současnost

Když padlo rozhodnutí o druhé „stoleté“ Všeobecné výstavě, čekala fontánu kompletní rekonstrukce. Po ní získala fontána nové jméno, ale ačkoli se ve skutečnosti dnes jmenuje Velká fontána, celý svět používá její původní název Křižíkova.

V roce 1991 nabídl amfiteátr pro více než 6 000 diváků i větší rozměry a možnosti. Její nové řešení navrhl v 90. letech architekt Zdeněk Stašek a v květnu roku 1991 zahájila Křižíkova fontána svou další éru Vltavou Bedřicha Smetany, která se hraje dodnes a je nejstarší uváděnou produkcí novodobé historie. I od té doby se posunuly možnosti fontány ještě dál.

Fascinující zážitek

Dnes nabízí laserové, světelné i pyrotechnické efekty, filmovou projekci na vodní stěnu, původní i klasická představení ztvárněná jedním z nejlepších baletních těles v zemi, plzeňským baletem Divadla J. K. Tyla a hlavně desítky hudebních produkcí napříč žánry.

„Kouzlo fontány je vlastně pochopitelné,“ řekl Blesku dlouholetý provozovatel fontány a producent Miloslav Janíček. „Je to jedno z mála míst, kde vaše oblíbené melodie získávají nový rozměr, a dokáže proměnit večer ve fascinující zážitek,“ dodal Janíček. Ani povodeň v roce 2002 fontánu nezničila, ačkoliv škody byly velké. Každoročně patří k místům, která stojí za to v Praze navštívit.

Video
Video se připravuje ...

Výroční představení „To nejlepší z tanečních muzikálů fontány 2000–2015“ připomíná některá muzikálová představení, která zde byla uvedena v minulých letech. Původní baletní muzikály se staly záhy po svém uvedení vyhledávanými a oblíbenými hity. Patří k nim produkce Atlantida, Malá mořská víla, Notre Dame de Paris nebo Tristan a Isolda. Archiv ag. Orfeus

Klasika, rock i disco

V nabídce hudebních stylů si na své přijdou všichni. Rockeři, stejně jako klasici. Milovníci soudobého popu i filmových melodií či děl známých skladatelů. Mezi produkcemi je prostor pro slavné filmové melodie, například výběr hudby ze všech bondovek, soundtracky filmů Dracula Untold či Mamma Mia! v originále.

Kromě vážné hudby – Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, Mozarta a dalších je v produkcích místo i pro hvězdy, jako je Lady Gaga, Adele, Jennifer Lopez, Pitbull... Rock zastupují Scorpions a Metallica.

Tak trochu jiné divadlo

Na jevišti a vlastně ve všech prostorách amfiteátru našla své místo řada hraných a baletních představení. Prvním byly Sny svatojánských nocí brněnského divadla, Zdeněk Troška zde dva roky uváděl svou verzi opery Rusalka, mezi stálice patří balety Carmen, Labutí jezero, Romeo a Julie.

Provozovatel, jímž je agentura Orfeus, zde uvedl i původní muzikály Malá mořská víla, Notre Dame de Paris, Tristan a Isolda. První jmenovaný se hraje od roku 2000 a je nejdéle reprízovaným českým muzikálem. Získal i několik ocenění. Na nejmenší diváky se myslelo s představením Disneyho kouzelný svět pohádek, ve kterém ožívají známí hrdinové dětských příběhů.

Tristan a Isolda patří k nejmladším původním baletním muzikálům. Svou premiéru měl v roce 2010.
Autor: D. Černovský, M. Rušinová, Z. Pecák, archiv ag. Orfeus

Křižíkova fontána v číslech:

– 1650 kubických metrů vody obsahuje fontána,

– 2 km a více má potrubí vodních okruhů,

– 3000 trysek dnes ovládá 49 čerpadel,

– 1300 různobarevných světel má řadu variací,

– 55 představení zhruba obsahuje aktuální repertoár,

– 30 metrů je výška nejvyššího vodotrysku,

– 155 000 zlatých byl rozpočet na stavbu Křižíkovy fontány v roce 1891, v dnešní měně by to bylo asi 18 600 000 korun.

Fotogalerie
31 fotografií