Klub Za starou Prahu a sdružení Pankrácká společnost úspěšně napadly rozhodnutí magistrátu z loňského srpna, které zamítlo jejich odvolání proti povolení revitalizace náměstí stavebním úřadem Prahy 1. Poukazovali na to, že postup, který magistrátnímu rozhodnutí předcházel, byl nezákonný.

Zásadní pochybení

„Soud shledal, že v průběhu řízení o odvolání proti územnímu rozhodnutí došlo k procesnímu pochybení, které mohlo mít vliv na zákonnost napadeného rozhodnutí ve věci samé,“ uvedla mluvčí soudu Markéta Puci.

Podle soudního senátu Viery Horčicové, který ve čtvrtek rozhodoval v neveřejném jednání, bylo toto pochybení zásadní a mohlo mít vliv na následné rozhodnutí magistrátu ohledně revitalizace. Magistrát nyní bude muset v součinnosti s ministrem kultury zajistit, aby bylo stanovisko ministerských památkářů přezkoumáno v řádném řízení. „A to tak, že budou šetřena práva všech dotčených osob - to znamená, že přezkumné řízení proběhne za jejich účasti,” uvedli soudci v rozsudku. Tehdejší ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) totiž přezkoumal a zrušil stanovisko památkářů ohledně umístění nájezdových ramp ve zkráceném přezkumném řízení. „Tedy bez toho, aby se k tomu mohli vyjádřit všichni účastníci odvolacího řízení,“ podotkl soud.

Opravy v Praze provází komplikace pravidelně

Pražská primátorka Adriana Krnáčová ČTK sdělila, že magistrát zatím neměl možnost se s rozhodnutím podrobně seznámit. „Zkoumáme ho a zjišťujeme, jak to ovlivní další práce. Já ale předpokládám, že město využije všech zákonných prostředků, aby to rozhodnutí zvrátilo,” uvedla. Jde podle ní o příklad toho, jak je složité něco zrekonstruovat či postavit. „Projekt je vysoutěžen od roku 2005 a teprve v tomto roce se nám podařilo získat veškerá povoleni. Pak ale přijde soudní rozhodnuti, že ministerstvo kultury udělalo někde procesní chybu, a celý projekt se opět zkomplikuje,” doplnila.

Fotogalerie
6 fotografií