Autoři petice poukazují na fakt, že místo neunese ubytování sociálně slabých a znevýhodněných. Zároveň se odvolávají na stav budovy, která je zavřená kvůli nevyhovujícím podmínkám.

Město považuje ubytování v LDN za krátkodobé řešení, které má vyřešit plánované uzavření ubytovny. Situací se mají zabývat zastupitelé Brna-středu na středečním zasedání, kam se chystají také signatáři petice.

Problémy se vyhrotily začátkem dubna. Majitel objektu, společnost ZB Real oznámila, že ubytovací služby skončí. Důvodem je fakt, že společnost Graystone, která ubytovnu provozuje, dluží ZB Real na nájemném 600 tisíc korun. Dalších sto tisíc vázne na platbách za elektřinu. Dluhy prý vznikly kvůli špatné platební morálce klientů.

Vedení Brna: Červený kopec je provizórium

Vedení Brna v reakci na nenadálou situaci oznámilo, že zajistí náhradní bydlení v Železniční ulici. Další variantu, ubytování na Červeném kopci, považuje za krátkodobé krizové řešení, než se podaří lidem s pomocí sociálních pracovníků najít náhradní bydlení. „Není to finální řešení,“ vzkázal primátorův náměstek zodpovědný za sociální oblast Matěj Hollan (Žít Brno).

Kromě petice s názvem Za zachování genia loci na Červeném kopci a v Kamenné čtvrti směřovali stěžovatelé na město tři žaloby. V petici lidé vyjadřují obavy z nastěhování obyvatel ubytovny, ale také žádají místní šetření hygieniků a dalších orgánů státní správy, zda je bývalá LDN způsobilá k bydlení.

Petičníci se distancují od Slušných lidí

Organizátoři petice se zároveň distancovali od hnutí Slušní lidé, které ministerstvo vnitra vnímá jako extremistické, a které vystupuje negativně vůči sociálním projektům města na řešení situace sociálně slabých.

Fotogalerie
5 fotografií