Asistenti přepravy jsou ostravskou raritou, která nemá v jiných městech obdoby. Doposud ale byli k vidění jen za bílého dne, nyní na ně cestující narazí i v noci.

„Dostali jsme hodně podnětů od cestujících a také od řidičů víme, že páteční noční spoje jedoucí okolo Stodolní ulice mohou být problematické. Proto jsme asistenty přepravy poprvé vyslali také na noční linky právě v této oblasti,“ vysvětlil ředitel ostravského dopravního podniku Daniel Morys, který se akce dokonce sám zúčastnil jako asistent přepravy. 

Stovky lidí bez jízdenky

Při poslední velké razii, která byla součástí velké týdenní akce, zkontrolovali ve spojích jezdících kolem slavné ostravské ulice Stodolní 551 cestujících a 51 z nich přistihli bez jízdenky.

„V průběhu celé akce bylo zkontrolováno více než 37 tisíc cestujících, z toho bylo 1 619 vyloučeno asistenty přepravy, s 611 cestujícími byla sepsána dohoda o dodatečné úhradě tarifní přirážky a 4 cestující zaplatili tarifní přirážku na místě,“ uvedla čísla kontrol mluvčí Karolína Rycková.

Asistenti přepravy ale mnohé poctivé cestující akorát přiváději k nepříčetnosti a pocitu nespravedlnosti. „Nějak nechápu, že někoho vyloučili a s někým sepsali pokutu. Snad má být jeden metr na všechny…,“ podivuje se nad ostravskou zvláštností uživatel Facebooku Jana Stehlíková. 

Pokuta přitom není nízká. Pokud ji provinilec zaplatí na místě nebo do sedmi dnů, uhradí 1000 korun. Pokud nezaplatí v týdenním termínu, rázem mu pokuta povyskočí na 1500 korun. Samozřejmě musí uhradit cenu základní jízdenky v ceně šestnácti korun.

VIDEO: Podívejte se na supermoderní ostravskou tramvaj švýcarského typu.

Video
Video se připravuje ...

Do Ostravy dorazila zbrusu nová tramvaj, první plně klimatizovaná v Česku! Blesk.cz/Karel Dostál