Celý nápad se zrodil před mnoha lety v hlavě Jana Skřivánka, historika, člena dramaturgické rady sbírek Národní galerie a vedoucího projektu časopisu Art+Antiques, který tento festival v Praze pořádá. „Bude tomu už 11 let, co jsem několikrát navštívil Vienna Art Week. Vždy jsem tuhle akci Vídni záviděl,“ prozrazuje Skřivánek. Sen se po mnoha letech přemýšlení a diskusí konečně stává skutečností. Praha se nyní může pyšnit i svým Týdnem umění.

Bál jsem se toho!

Zpočátku jsem si připadal jako podomní prodejce,“ směje se Skřivánek, který posledního půl roku oslovoval ty nejúspěšnější a nejnavštěvovanější galerie a umělecké instituce v metropoli. Ovšem počáteční strach byl rázem zažehnán. Odezva byla velmi pozitivní. Během Týdne umění otevře své brány například Národní galerie, Centrum současného umění DOX, Museum Kampa i kino Ponrepo. 

Nečekejte ale pouze prohlížení obrazů. Akce nabídne mnohem více. „Ani jsme nečekali, že první program bude mít tak bohatou nabídku. Rádi bychom ale do budoucna festival ještě rozrostli o dalších několik desítek míst,“ těší se Skřivánek z týdenního uměleckého oživení více než 30 galerií a institucí v Praze.

Oživení Prahy

Líbí se mi model, který zvolily žižkovské galerie. Sedm subjektů, i komerční galerie, se spojilo s nezávislými výstavními prostory pro sobotní komentovanou procházku od jedné galerie k druhé,“ těší se organizátor, kterému se povedlo splnit si sen. 

Mezi dalšími doporučuje také návštěvu kina Ponrepo, kde je možné zhlédnout projekce v rámci Národního filmového archivu. Třešničkou na dortu je podle něj pak netradiční cyklojízda. Sám si tuhle pražskou verzi ale jako návštěvník moc neužije. Kromě velkých příprav bude během Týdne umění také jedním z účinkujících.

Video
Video se připravuje ...

Jak se zrodil nápad Týdne umění? Eva Fornálová

7 vytipovaných akcí:

V pondělí se vypravte do Centra současného umění DOX. Od 16 hodin zde probíhá komentovaná prohlídka výstavy Daniela Pešty DeTermination. Svůj pohled na svět vám přiblíží samotný autor výstavy a kurátorka Terezie Zemánková.

V úterý zjistíte, jak se dělá výstava. Od 16:30 vás workshop v Národní galerii provede zákulisím výstav.

Ve středu se vydejte na komentovanou prohlídku výstavy Jana Zrzavého v Museu Kampa. K vidění budou díla ze soukromých sbírek, které v posledních letech prošly aukčním trhem.

Ve čtvrtek se můžete naučit tančit indonéské tance. Od 18 do 22 hodin v ErgoAktiv bude možné vidět performance tamější umělkyně, vyzkoušet si na vlastní kůži workshop i se zúčastnit diskusí na dané téma.

V pátek si přijdou na své milovníci umění, kteří mají chuť s ním začít obchodovat. Od 17 hodin v Galerii Zezula startuje seminář s Annou Jaegerovou, která představí problematiku současného stavu legislativy v oboru znalectví.

V sobotu na Cyklovýlet po veřejných plastikách od 14 hodin. Sraz je na náměstí Jana Palacha. Netradiční cyklovyhlídka povede po trase přes Smetanovo nábřeží, na Staroměstské náměstí, Pařížskou a po Dvořákově nábřeží zpět.

V neděli se vypravte do kina Ponprepo. Od 17:30 se zde můžete v rámci Národního filmového archivu setkat s vizuálním umělcem Tomášem Svobodou, který se zabývá filmovým vyprávěním a jeho vztahem k pojímání reality v běžné řeči.

Vstupné

Vstupné se do jednotlivých objektů různí. „Myslím si, že ve výsledku je většina akcí bezplatná… Například Galerie hlavního města Prahy k tomu přistoupila tak, že po dobu týdne budou mít návštěvníci 20% slevu,“ říká Skřivánek. Kompletní ceny vstupů a program celého festivalu objevíte na webu Týdenumění.cz.

Fotogalerie
28 fotografií