Centrum současného umění DOX najdete v Poupětově ulici v Praze 7. Donedávna se tyto prostory v drtivé většině soustředily na pořádání výstav, to je teď ale minulostí. Své brány totiž otevřel nový komplex DOX+, kde se budou hrát divadelní představení, koncerty, taneční představení a své místo tu najdou i filmy.

Objekt na první pohled překvapí svým zpracováním: propojené budovy totiž zvenku vypadají jako čalouněný nábytek. Mohlo by se zdát, že jde pouze o jakousi snahu zaujmout za jakoukoliv cenu, opak je ale pravdou.

„Ačkoliv je tento sál velice dobře odhlučněn, přeci jen část zvuku může propustit. Aby se proto nešířil a neodrážel v částech dvora, má tento dům jakýsi oblek. Jeho povrch je měkký a pružný a část zvuku, který unikne, dokáže absorbovat,“ vysvětlil důvody zvoleného vzhledu architekt Petr Hájek, který je autorem této stavby.

Multifunkční sál DOX+ v Holešovicích otevřel své brány.
Autor: DOX, Jan Slavík

Na zvuk se v nové budově myslelo do nejmenších detailů. Zašlo to dokonce tak daleko, že na stropě multifunkčního sálu se nacházejí speciální panely, které mají tři strany: jedna z nich zvuk odráží, druhá pohlcuje a třetí rozptyluje. Dálkovým ovládáním si pak každý vystupující umělec může všechny tyto panely jednotlivě nastavit tak, aby dosáhl co možná nejlepšího zvuku – tím pádem je vlastně tento sál možné „ladit“ jako hudební nástroj.

Nový sál DOX+ je záměrně nastavený tak, že v něm lze realizovat prakticky jakékoliv umění. „Prostor má za cíl podpořit umělce při nejrůznější tvorbě, v současnosti nelze odhadnout, co zde v budoucnu bude vznikat,“ popsal architekt Petr Hájek. Sál je propojený s vedlejší stejně vypadající budovou, která je útočištěm divadelního souboru Farma v jeskyni, která zde našla novou zkušebnu.

Podle ředitele DOXu Leoše Války je touto fází stavby rozšiřování centra současného umění v Holešovicích u konce, protože už není kam dál stavět. Provozovatelé centra věří, že tímto krokem se jim podaří zbořit jakési bariéry mezi jednotlivými uměleckými světy, které prý u nás stále existují. Desetiletá výstavba komplexu DOX, která stála více než 450 milionů korun, tímto krokem došla do cíle.

Fotogalerie
15 fotografií