Původem slovinský architekt Josip Plečnik se ve 20. a 30. letech minulého století podílel na obnově Pražského hradu. Upravil například vstupní síň ke Španělskému sálu, dal novou podobu Jižním zahradám a mnoha dalším hradním prostorům. Nejen ty od středy připomene výstava na Pražském hradě.

Ta se nachází v prostoru pod Plečnikovou vyhlídkou v Jižních zahradách, který obvykle není veřejnosti přístupný. Kromě modelů a fotografií tak návštěvníci mohou jedno z děl architekta poznat »na vlastní kůži«. „Tato výstava připomíná jednak Plečnika, ale také výstavu, kterou jsme o jeho práci připravili v roce 1996. Koná se v Jižních zahradách. Plečnikova vyhlídka totiž byla za komunismu poničena a opravena byla až před několika lety,“ řekl Blesku jeden z jejích autorů architekt Zdeněk Lukeš (64).

K vidění tu jsou modely staveb, které na hradě podle Plečnikových návrhů vznikly, ale i přehled dalších budov, které světoznámý architekt vytvořil. Kromě Hradu se zasloužil třeba o podobu kostela Nejsvětějšího srdce Páně na Vinohradech. 

Kdy: 18. 4. – 20. 5. 2018
Kde: Pod Plečnikovou vyhlídkou v Jižních zahradách (přístup přes Býčí schodiště)
Za kolik: Dospělí 50 korun, děti 30 korun, rodina 100 korun

Video
Video se připravuje ...

Unikátní výstava na Pražském hradě dá nahlédnout do nepřístupných prostor pod Plečnikovou vyhlídkou. Michaela Kalkusová

Fotogalerie
13 fotografií