„Máme za prokázané, že poškozený utrpěl velice závažné zranění. Za normálních okolností, kdyby mu nebyla poskytnuta specializovaná a okamžitá lékařská péče, by zemřel,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

Incident se stal večer 18. prosince 2016 před domem v Zásadské ulici na Střížkově. Tehdy jedenatřicetiletý Lysenko tam v autě čekal na kamaráda. Ve stejném domě bydlel i později napadený čtyřiadvacetiletý mladík, který pořádal večírek a s přáteli se rozhodl, že se pojedou podívat do centra Prahy na vánoční strom. Ačkoliv byl opilý, sedl za volant a předjel před vchodové dveře, čímž zřejmě nevědomky zablokoval Lysenkovo auto.

Muži se začali hádat a rozepře následně přerostla ve fyzickou potyčku. Lysenko při rvačce vytáhl nůž a řidiče dvakrát bodl do hrudníku a zad, přičemž zasáhl i srdce. Srdeční tepnu přitom minul jen těsně - je tedy spíš náhodou, že vraždu nedokonal.

Obžalovaný, který se pak policistům prokázal padělaným rumunským dokladem, se hájil tím, že do rvačky se zapojil i známý napadeného. Nožem prý Lysenko nakonec začal máchat v sebeobraně, protože muži ho údajně kopali a bili po celém těle a skákali po něm. Hádku podle něj předtím umocnilo to, že ho oslavující Ukrajinci pokládali za Rusa, protože na ně mluvil rusky. To však poškozený mladík popřel. Lékařské zprávy ani fotografie pořízené bezprostředně po incidentu navíc nedokládají, že by Lysenko utrpěl zranění.

„Máme za prokázané, že se nejednalo o náhodné šermování nožem, ale o cílený útok vedený velkou silou,“ uvedl soudce.

Snaha o odvolání

Lysenkův obhájce usiloval v odvolání o to, aby soud klienta zprostil viny na základě nutné obrany, případně o překvalifikování činu na ublížení na zdraví. Soud však jeho argumentům nevyhověl. „Dobrodiní nutné obrany se nemůže domáhat ten, kdo se na vzniku incidentu sám podílel. Z provedeného dokazování navíc jednoznačně vyplývá, že obžalovanému způsobení žádného závažného poranění nehrozilo,“ podotkl Lněnička.

Za pokus o vraždu hrozilo Lysenkovi deset až 18 let vězení, soudy ale využily možnosti mimořádného snížení spodní hranice sazby. Přihlédly k tomu, že napadený muž nezemřel, že konflikt byl vzájemný a vznikl po banální hádce, i k tomu, že Lysenko doposavad nebyl trestán.