Pokud by kdokoliv chtěl na pozemcích bourat, potřeboval by povolení stavebního úřadu Prahy 10. „O takové povolení nebylo dosud zažádáno. Legálně se tam dnes ani zítra bourat nesmí. Informaci o možném bourání zveřejnili zástupci Prahy neznámé, tato informace je však zřejmě zcela smyšlená," řekl tiskový mluvčí desáté městské části Vítek Novák.

Vlastníkem pozemků je firma BesTen, budovy patří podle radnice stále hlavnímu městu. Praha 10 měla nouzové budovy bez přístupu k nim pouze ve správě. „Prodej ale podle oficiálních informací doposud nebyl formálně dokončen. V katastru nemovitostí totiž stále figuruje jako vlastník hlavní město Praha," uvedl mluvčí.

Zástupce Prahy neznámé Petr Ryska pro Blesk.cz uvedl, že informaci získal od údajného správce oblasti. „Pán mi už dříve sdělil, že se některé budovy kolonie budou zkraje dubna bourat,“ uvedl. „Bohužel se ukázalo, že měl jaksi mylné informace, na což mne upozornila i radnice Prahy 10. Muselo tedy nejspíše dojít k nějaké nešťastné dezinterpretaci,“ dodal.

Nová čtvť

Zastupitelé Prahy 10 loni v září schválili studii proměny pozemků mezi Michlí a Strašnicemi. Vyrůst by tu měla nová obytná čtvrť až pro 30.000 obyvatel. Studie slouží jako podklad k chystanému Metropolitnímu plánu, který má platit od roku 2023 a který by znamenal konec stavební uzávěry.

Podle studie by měla v lokalitě převažovat obytná zástavba. Mají vzniknout i parky, největší z nich na ploše 12 hektarů. Kolem železničních zastávek Eden a Zahradní Město, které plánuje stavět Správa železniční dopravní cesty, by měla vzniknout lokální centra s obchody, službami či P+R parkovištěm.

Slatiny začaly vznikat v roce 1924. V domech žili váleční veteráni a dělníci, kteří stavěli železnici. V 50. a 60. letech bylo mnoho domů zbouráno. Teď jsou na zhruba 300 hektarech zahrádky, svérázné černé stavby a odstavené železniční vagony. Tvář místa zachytil Jan Svěrák ve filmu Obecná škola.

Fotogalerie
8 fotografií