Pan Josef žil do svých 65 let u Břeclavi se svou maminkou. Nikdy se neoženil, děti neměl. Když matka zemřela, rodina si všimla, že Josef méně mluví, je zasmušilý. Mysleli, že smutní po matce. Pak se ale sestře párkrát neozval na smluvený telefon. Od sousedů vyzvěděla, že Josef má čtrnáct dní novou známost, že za ním chodí nějaká žena  s dcerou. „Podle sousedů celý zářil,“ svěřila se pod podmínkou anonymity sestra.

Během měsíce přepsal na ženy celý majetek

Sama vysledovala, že úplně cizí dámy si Josefa cíleně vyhlédly jako osamělého stařečka. „Daly se s ním do řeči u oběda, nechaly se pozvat do bytu. Mladší mu začala říkat tatínku, starší drahoušku a miláčku, což Josef nikdy nezažil,“ tvrdí sestra. Ženštiny si dědu omotaly kolem prstů tak, že jim během měsíce podepsal platební příkazy ve výši několika set tisíc korun. Tedy celoživotní úspory! „Jakmile dámy zjistily, že bratr už peníze nemá a vytušily i pátrání rodiny, zmizely,“ svěřila se sestra.

Osamělý dědeček skočil z okna

Smutný důchodce zůstal sám. Bez peněz. Jeho lékař zjistil, že tělesně je Josef zdravý, ale po smrti maminky u něj propukly středně závažné poruchy paměti. Počínající Alzheimerova choroba také zřejmě způsobila ztrátu soudného a logického myšlení. A dala prostor vychytralým zlatokopkám. Pan Josef pochopil, co se stalo. Vše si vyčítal. „V den stěhování do domova důchodců, který jsme mu zajistili, ukončil svůj život skokem z okna,“ svěřila se jeho sestra.

Víte že:

V Brně začal pilotní projekt časné diagnostiky Alzheimerovy demence. Pravidelnou preventivní prohlídku u praktika lékaři rozšiřují u seniorů o krátký test paměti. Zapojilo se 20 lékařů v Brně a 20 na Břeclavsku.

Každý desátý nad 65 let trpí demencí

V Česku je ve věku 65 let postiženo počínající demencí 5 % obyvatel, každých dalších pět let věku se výskyt demence zdvojnásobí. Mezi 80letými žije s různým stupněm rozvoje demence 25-30 % lidí. S ohledem na věkové rozvrstvení to znamená přibližně 10 % lidí nad 65 let věku. Přednostka Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství FN Brno Hana Matějovská Kubešová odhaduje, že v příštích 30 letech se v Česku zvýší počet obyvatel s demencí ze současných 150 000 na 380 000. Z aktuálně nemocných demencí se přitom léčí jen asi 15 % postižených.

Jak poznat Alzheimera?

Mezi první příznaky patří vynechání naplánované činnosti, promeškání smluvené schůzky, které si ani sám senior neumí vysvětlit. Navazují opakovaná zapomínání užívání léků. Hlavně muži pak začínají občas trvat na svém zjevně mylném stanovisku, často až  do agrese, která pro ně dříve nebyla typická. Pokud chce rodina zkusit jednoduchý test, může nechat dědu či babičku odečítat od 100 po 7, požádat je, ať namalují hodiny s ciferníkem a čísly nebo je nechat vyjmenovávat slova začínající na „m“ nebo jinou častou souhlásku.

Právník: Zlatokopky bych zažaloval

Rodina si musí své stařečky hlídat, trestní postih žen by však byl možný, i když by se vše obtížně dokazovalo. „Být pozůstalými, zažaloval bych je za bezdůvodné obohacení, v hraničním případě možná i z účasti na sebevraždě,“ řekl Blesku právník Richard Novák. Provinění žen lze podle něj bez diskuze vidět v morální rovině. „Život pánovi už žádný soudní spor nevrátí,“ dodal advokát.

Fotogalerie
4 fotografie

Video: Pracujícího důchodce připravili o výplatu. Dluh uznali. Nemají ale peníze…