Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Josef rozsekal svou rodinu sekerou: Kvůli žádosti o rozvod zemřelo 5 dětí a 2 dospělí

Autor: dce - 
19. března 2018
06:20

Výbuchy agresivity a paranoia jednoho muže stála před jednapadesáti lety život sedm lidí, z toho pět dětí. Josef Svoboda se před Olgou Hepnarovou stal "nejúspěšnějším" masovým vrahem v historii Československa. K brutálnímu masakru ho vedl vztek z rozvodu, o který jeho manželka po dlouhém týrání požádala.

Drahomíra Furmánková snášela násilnické sklony svého manžela od té doby, co si s ním začala. Josef Svoboda trpěl neustálým stihomamem a ataky agrese, které si vybíjel, kde se dalo. Drahomíra mu povila šest dětí, už po narození toho prvního v roce 1949 ho ale chtěla opustit. Vždycky ji přemluvil, aby zůstala a měla s ním další děti...

Na krku měl velice záhy obvinění za nejrůznější trestné činy. V roce 1960 šel poprvé sedět za znásilnění, později se za mřížemi ocitl za stejný prohřešek i za násilí na manželce. Ven se dostal 22. prosince 1966. Drahomíra tou dobou už měla zažádáno o rozvod, což Josefa rozlítilo do nepříčetna. Drahomíra před ním utekla k rodičům, děti nechala u něj, počítala s tím, že se o ně postará tehdy už plnoletý syn Jožka.

27. února, den před rozvodovým stáním u soudu, přivezl Svoboda dvě dcery Elenu a Libuši za Drahomírou a prosil ji, aby se vrátila a vše si rozmyslela. Žena ho vyhodila a dcery si nechala u sebe. Svoboda ještě hodinu stál bez hnutí ve tmě před brankou, než se otočil a odjel.

Domů přijel po půlnoci, jeho synové už spali. Ačkoliv mladý Jožka tušil, že otec přijede domů vzteklý, tragédii nedokázal zabránit. Svoboda vzal v kůlně sekeru a postupně své čtyři syny Josefa (†18), Karla (†15), Zdeňka (†13) a Luďka (†11) zabil.

Nasedl na traktor a vyrazil zpátky za manželkou, sekeru si vzal s sebou. Asi kilometr od domu píchnul kolo, a tak musel jít pěšky. Jako první v domě narazil na tchýni, která jen stačila zakřičet varování dceři. Pak se Svoboda vrhl na tchána, kterého také rozsekal sekerou.

Drahomíra zaslechla křik a utekla skokem z okna domu, Svoboda ji ale dohonil a odtáhl zpátky do domu. Před ranou sekerou Drahomíru zachránila dcera Libuše, kterou ovšem Svoboda sekl přímo mezi oči.

Drahomíra mu nakonec vytrhla sekeru, ale nerozumně ji jen zahodila do vedlejší místnosti. Utekla na střechu, druhá dcera Elena mezitím utekla k sousedům pro pomoc. Do domu ale přišla i sedmnáctiletá sousedka Anna Curhová. Tu Svoboda rovněž ubil sekerou.

Nakonec se snažil marně dostat za manželkou na střechu, soused mezitím jel pro policii, než se vrátili, byl Svoboda, kterého přešel vztek, pryč. Jeho tělo našli psovodi v lomu. Pitva prokázala, že se pokusil umlátit vlastní sekerou, dokonce se chtěl i oběsit. Nakonec ukončil svůj život skokem do lomu.

Tragédii přežila nezraněna Svobodova manželka Drahomíra, dcera Elena a jako zázrakem i Drahomířina matka. Její sestra byla tou dobou už v práci, a tak maniakálnímu řádění švagra unikla.

sachmat ( 19. března 2018 21:17 )

Josef, máš tady článek jako dáreček k dnešnímu svátku

zidle ( 19. března 2018 10:53 )

Krytizujsi sveho ozraleho Fotra anemne!!

zidle ( 19. března 2018 10:47 )

Tybez Do***e ty chytraku!!

zidle ( 19. března 2018 10:01 )

Jenomse divim proc Novinari Blesku neuvedli kdese tahle Tragedie odehrala a stala jeto veliky nedostatek toho novinare !!Kdyz onecem pisu takuvedu kdeseco stalo konkretne vektere vesnici akde jako zetobylo naseverni Morave na Jesenicku!Jan Hill

zidle ( 19. března 2018 09:57 )

Telo Vraha Svobody bylo zahrabane uhrbytovni zdy tensi nezaslouzil aby byl zahrabany nastejnem Hrbytove jako jeho vyvrazdena Rodina pohreb byl v Jesenickem Kostele a pohrbeni byli rovnez na Jesenickem hrbytove jeste dneska mistoho beha mraz pozadech pritehle vzpomince natuhroznou Tragedie.Jan Hill

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání