Vycházka k nádrži uprostřed Hlubočan na Vyškovsku se málem změnila v tragédii. „David zakopl a sjel po šikmé stěně do vody. Koukala mu z ní jen hlava. Zkoušel se vyhrabat zpátky, ale bez úspěchu,“ popsal scénu čtvrťák Viktor.

Šlo o vteřiny. Hochy na břehu napadlo jednoduché řešení – lidský řetěz! „Honza se držel zábradlí a jistil mě. Já se natáhl a chytil Davidovu ruku. A bylo to,“ popsal excelentní záchranářský kousek Viktor. Celá úspěšná operace prý zabrala maximálně deset vteřin.

Promrzlý David spěchal do tepla, kluci se vrátili domů. Jejich kousek se rychle rozkřikl po vesnici i ve škole, kde Viktora ocenili pamětním listem a knížkou. „Škola je na ně pyšná. Vymysleli plán, jak rychle pomoci kamarádovi a přitom si neublížit,“ řekla Karin Šulcová, ředitelka Základní a mateřské školy v Bohdalicích, kde Viktor navštěvuje čtvrtou třídu. Honza dojíždí do Vyškova a odměna jej zcela jistě také nemine.

Video
Video se připravuje ...

Školáci Viktor Jelínek (vlevo) a Honza Dvořák popisují, jak vytáhli kamaráda z ledové vody v požární nádrži. Zdeněk Matyáš

Snad jen rodiče všech tří aktérů prožívali rozporuplné pocity. „Dostali pochvalu, ale zároveň jsme jim řekli, ať si příště hrají na bezpečnějším místě,“ shrnul Viktorův táta Jiří.

Budoucí záchranáři? Asi ne

Oba školáky baví sport. Na dotaz, zda po úspěšné akci nepřemítají o povolání záchranáře, se jen usmívají.  „Chodím do mladých hasičů, ale spíš budu jezdit s kombajnem. A Víťa chce být bagristou,“ prozradil budoucí »plány« Honza.

Fotogalerie
9 fotografií