„Nevěděl jsem v první chvíli, co se stalo,“ uvedl pro Blesk.cz Jan Kučera. „Byl jsem na Vltavě v kajaku, dopádloval jsem a šel jsem k loděnici, když jsem slyšel podivnou ránu. Nevěnoval jsem jí pozoronost, ale když jsem slyšel blížící se houkačky, které se blížily, nasedl jsem zpátky do kajaku, abych se podíval. Když jsem doplul k místu neštěstí, nabídl jsem pomoc při hledání zraněných.“

Video
Video se připravuje ...

Lávka v pražské Troji se zřítila do Vltavy. Dva lidé se těžce zranili. Aktu.cz

Jan Kučera je inspektorem provozu Záchranné služby v Plzni. V Praze si chtěl užít volný čas, a protože jsou vodní sporty od mládí jeho zálibou, trávil jej právě na hladině Vltavy, nedaleko od místa, kde se zřítila Trojská lávka. Když poznal, že se stalo něco neočekávatelného a nebezpečného, dlouho se nerozpakoval.

„Zjistil jsem, ze našim hasičům pomáhal ve vodě kajakář. Přes starostu Troje pana Bryknara jsem zjistil kontakt, poděkoval mu a navrhnu jej ocenit v pondělí na zastupitelstvu. Je to pěkný příklad pohotovosti a ochoty pomoci,“ sdělil pro Blesk.cz starosta Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL).

Pražští záchranáři na místě ošetřili čtyři osoby, dvě utrpěly těžká zranění. Jedná se o staršího muže, který je od nehody udržován v umělém spánku, a starší ženu, která skončila na jednotce intenzivní péče.

Fotogalerie
43 fotografií