Náklad podle mluvčí jihomoravských celníků Lady Temňákové obsahoval značné množství položek a popis zboží v dokladech byl nejednoznačný. Podezřelé bylo i to, že firma se při předchozích dovozech zaměřovala na zcela jiný druh zboží.

„Fyzickou kontrolou navíc celníci zjistili, že zboží je označeno ochrannými známkami, a proto se rozhodli provést úplnou vnitřní kontrolu zboží,“ uvedla mluvčí.

Vzhledem k podezření, že dovážené zboží porušuje práva duševního vlastnictví, celníci vyrozuměli zástupce držitelů ochranných známek. V současné době bylo u 95 procent zadrženého zboží potvrzeno, že jde skutečně o padělky. „Celní úřad proto rozhodne o jejich zničení na náklady dovozce,“ konstatovala Temňáková.

V celních skladech celníci kontrolují příslušné doklady, celní závěry, přepravní obaly i zboží samotné. Fyzická kontrola spočívá v otevření a kompletním vybalení obsahu všech nákladových kusů dováženého zboží. Ověřuje se, zda zboží souhlasí s údaji uvedenými v dokladech, zda nejsou důvodné pochybnosti o celní hodnotě či původu zboží, zda nepodléhá některým zákazům či omezením a podobně.

VIDEO: Razie celníků v pražské Sapě

Video
Video se připravuje ...

Celníci zabavili při velké razii v pražské Sapě padělky zboží za miliony korun. aktu.cz