Kontrola v tržnici Sapa v Praze 4 byla tentokrát pro celníky akčnější než obvykle. Podařilo se jim objevit nelegální sklad, který byl odshora dolů plný padělků nejrůznějších značek. Jejich originální produkty se přitom prodávají v řádech tisíců korun.

S přibývajícími kontrolami se taktika trhovců mění. „Padělky už nevystavují na pultech, tipují si potenciální zákazníky, které osloví s koupí zaručeně ,značkového‘ zboží a vlákají je do skrýše,“ popsala pro Aktu.cz mluvčí celní správy Ivana Kurková s tím, že právě tak tomu bylo i v tomto případě.

 

Trhovec, jenž je za sklad plný nelegálního zboží odpovědný, se ale svého zboží nehodlal jen tak vzdát. S celní správou vůbec nespolupracoval a od stánku dokonce utíkal, celníkům tak nezbylo než použít donucovací prostředky. Trhovce se jim podařilo zpacifikovat až s pomocí pout, popsala drama Kurková.

Padělky za 7,5 milionu

Není to poprvé, co si celníci na tržnici úspěšně posvítili. V srpnu letošního roku tam při velké razii zabavili tisíce párů padělaných bot, jejichž prodejem by majiteli ochranné známky vznikla škoda až 7,5 milionu korun.

Od začátku letošního roku provedli pražští celníci na tržnicích více než 30 kontrol a zajistili téměř 100 000 kusů nejrůznějších falzifikátů, většinou obuvi, textilu, parfémů či kabelek za více než 111 milionů korun v hodnotě originálů.

Podívejte se, jak kontrola na Sapě vypadala: