Už několik desítek minut před vernisáží výstavy se dětští pacienti různého věku v županech a trepkách scházeli v hale nemocnice. „Jsem rád, že se můžu projít. Výstava je dobrý nápad, protože se člověk zabaví a změní trochu prostředí,“ tvrdil šestnáctiletý Ivoš, který je pacientem na oddělení interny.

Výstavu pořádala základní škola při Fakultní nemocnici Brno. „Děti, když malují, zapomenou, že jsou v nemocnici. Zalíbil se mi například obrázek od desetiletého Martínka. Nakreslil vrtulník a za ním Brno. Naše nemocnice stojí na kopci a Brno je opravdu vidět jako na dlani,“ usmívala se ředitelka ZŠ při dětské nemocnici Marie Plevová.

Video
Video se připravuje ...

Děti kreslily nemocnici Markéta Malá

„Tento obrázek je moc hezký, určitě ho namaloval někdo starý, komu je alespoň dvacet let,“ obdivovala dvojice holčiček v županech kresbu nemocničního pokoje. Dvanáctiletá Josefína a Agáta překvapeně zjistily, že autorka obrázku Victorie je jen o rok starší než ony samy. „Určitě se rády zúčastníme, kdyby se konala podobná výstava znovu,“ tvrdily dívky.

 

Děti a personál nemocnice těšily nejen samotné obrázky, ale i doprovodný hudební program. Z uměleckého gymnázia Pavla Křížkovského dorazili čtyři studenti. „Jsme rádi, že dětem můžeme nemocniční pobyt zpříjemnit,“ tvrdil sedmnáctiletý Martin Hamřík, který hraje na klávesy. Jeho spolužačka a zpěvačka Sára Pudilová (16) ho doplnila: „Když děti myslí na něco jiného, než na svou nemoc, je to vždycky dobré.“

„Spolupráce gymnázia s nemocnicí probíhá už dlouho. Naši studenti navštěvují hospitalizované děti často. Připraví si hudební číslo nebo divadelní skeč a nemocné to baví. Ocení také, že představení předvádí žáci a ne dospělí,“ řekl ředitel gymnázia Jiří Dittrich.

Fotogalerie
14 fotografií