„Zajímá se o zvířata, dokonce o jejich ochraňování. Hlavně má rád kočky a koťátka,“ svěřuje se maminka chlapce Marie a dodává, že dvě kočičí šelmy mají i doma. Jak se jmenují, prozradí sám Jonathan: „Amálka a Fanoušek.“

Jako asi každé dítě i třináctiletý Jonathan rád mlsá bonbony, čokoládu, lízátka. Jak se sám svěřil, miluje taky brambůrky. Co už není tak typické pro chlapce jeho věku – ve čtvrtek se stal mediální hvězdou. Spolu s primátorem Brna Petrem Vokřálem pokřtil nový záchranný člun brněnské městské policie.

Jonathan vybral pro desetimístný člun jméno »Jony«. Čtyřpísmenný výraz není jen zkráceninou jeho jména, je to jediné slovo, které umí chlapec tiskacími písmeny napsat a přečíst.

„Dlouhodobě spolupracujeme se společností Velvet Smile, která chlapcovu rodinu podporuje. Brněnská policie hradí například rehabilitace a dárky nemocným a jinak znevýhodněným dětem,“ vysvětlil ředitel brněnské Městské policie Luboš Oprchal.

Byla to právě ředitelka společnosti, kterou napadlo, že by hoch mohl vymyslet pro loď jméno a slavnostně člun pokřtít. Podobné akce mohou pomoci nejen Jonathanovi, ale i jiným nemocným dětem.

„Dítě se dostává do nového prostředí, kde je spousta lidí, které nezná. Tito lidé na něj mluví, je tu zmatek, děje se něco nového. Je to zkouška. Když dítě obstojí, posune ho to zase pozitivně dál,“ domnívá se Věra Kadlecová a dodává, že Jonathan rozhodně obstál. 

VIDEO: Autista mediální hvězdou. Pokřtil člun brněnských strážníků.

Video
Video se připravuje ...

Autista mediální hvězdou Markéta Malá

Fotogalerie
5 fotografií