Nejstarší brněnské sídliště o velikosti okresního města se kostela dočká po 50 letech dopisování s úřady. Stát ani město přitom chrám nic stát nebude. Katolíci se na svatostánek s třicetimetrovou věží sami skládají ve sbírkách při mších a poutích po celém Česku, přispěli i věřící v zahraničí.

 

Vybrali mezi sebou neuvěřitelných 50 milionů korun! Peníze sbírali i po desetnících, které farnost přijímala třeba při stahování haléřových mincí z oběhu. Než se však kostel dostaví, musejí ještě vybrat dalších 50 milionů.

 

Svatostánek pro 500 lidí bude i novou dominantou celého Brna. „První mši bychom rádi sloužili za dva roky,“ řekl Blesku farář Pavel Hověz.

 

V suterénu kostela budou tři byty, archiv, technická místnost a garáže. Chrám bude mít v průměru 25 metrů, výšku 16,3 metru. Věž o půdorysu 3 × 6,2 m bude vysoká 31 metrů, což je zhruba polovina Petřínské rozhledny. Vidět bude z celého Brna.

 

Stavba pochází z dílny renomovaného architekta Marka Štěpána, který navrhoval například areál pro papežskou mši v roce 2009 na tuřanském letišti, Kostel Krista spasitele na pražském Barrandově nebo známý dřevěný pavlačový dům v Třeboni.

 

Nový chrám zasvětí církev brněnské rodačce, řeholní sestře Marii Restitutě Kafkové (+49), kterou v roce 1943 sťali nacisté gilotinou.

VIDEO: Takto proměnu mrakodrapu v centru Brna zachytila kamera. Video vznikalo celý rok tak, že každý den vznikl jeden snímek.

Video
Video se připravuje ...

Takto proměnu mrakodrapu v centru Brna zachytila kamera. Video vznikalo celý rok tak, že každý den vznikl jeden snímek. Šumavská Tower s.r.o.


Fotogalerie
17 fotografií