Při procházce Vyšehradským hřbitovem se vám odtajní historie českých dějin. U největší hrobky Slavín, která vznikla v 80. letech 19. století, objevíte jména 55 významných osobností naší historie. Pochováni jsou v ní spisovatelé, herci, hudebníci, umělci i vynálezce obloukové lampy František Křižík.

Vyprávění na info-deskách u jednotlivých hrobů a hrobek jako na Olšanských hřbitovech tady neobjevíte. Proto doporučujeme se sem vydat s průvodci. Právě v lednu opět správa hřbitovů chystá komentované prohlídky po hřbitovech. Na Vyšehradě bude 27. ledna od půl jedenácté dopoledne. 
Video
Video se připravuje ...

Vyprávění k nejvýznamnější hrobce českých dějin Slavín Eva Fornálová

Radioaktivní Dvořák?

Při procházce, která je zcela zdarma, se dozvíte nejrůznější zajímavosti. Třeba na hrobě českého skladatele Antonína Dvořáka se setkáte se zvláštním symbolem. „Lidé si myslí, že se jedná o symbol radioaktivity, ale rozhodně tomu tak není. Proč tady ten symbol je, ale nikdo neví,“ prozradila při procházce průvodkyně Kateřina Konečná.

Symbolické hroby

Ne všichni, kteří zde mají náhrobní kameny, jsou tady pochováni. Například tady najdete náhrobek malíře a spisovatele Josefa Čapka, který zahynul v roce 1945 v koncentračním táboře. Také tady objevíte symbolický hrob političky Milady Horákové, jelikož komunisté tajili, kam ukryli její ostatky.

Na tomto místě se začalo pohřbívat už v 11. století. V 19. století  v době národního obrození se pak hřbitov stal národním pohřebištěm. Právě v té době byla vybudována velká hrobka Slavín u chrámu svatého Petra a Pavla. Pokud se vydáte na budoucí komentovanou vycházku, sraz bude právě u ní.

Fotogalerie
62 fotografií