„Dnes bude celý den probíhat řezání diamantovým kotoučem části lávky na břehu na Císařském ostrově a budou se připravovat první segmenty na odvoz. Dále ve tři hodiny přijede speciální sací bagr,“ uvedla mluvčí TSK Barbora Lišková. Trosky lávky budou odvezeny na plochu u trojské betonárky, kde je budou zkoumat odborníci. Odvoz by měl začít v pátek.

Dělníci by měli podle původního harmonogramu do konce tohoto týdne dokončit práce na Císařském ostrově. V příštím týdnu by se pak měli přesunout na trojský břeh a odstranit zbytek lávky včetně střední části, která se zřítila do Vltavy. Postup prací ale bude záležet i na vyjádření policie a soudního znalce.

Praha zavede přívoz

Praha nyní chystá zavedení přívozu, který by měl začít plout po odvozu všech trosek lávky. Zároveň hledá formu dočasného přemostění, s čímž mají pomoci odborníci z Univerzity obrany. Původně tam měl být pontonový most, jeho instalaci ale neumožňuje zákon, a navíc je nevhodný pro pěší. Institut plánování a rozvoje zároveň podal magistrátu návrh změny územního plánu, který by umožnil obnovu lávky a zároveň výstavbu druhé, umístěné níže po proudu řeky.

Opozice v souvislosti s lávkou kritizuje primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO). Podle ní se případu dostatečně nevěnuje. „Na sobotní 19:00 svolala krátké jednání. A bylo skutečně velice krátké, neboť od 20:00 až do rána bezstarostně plesala na plesu Prahy. Za městské peníze si na stůl nechala nosit baterie šampaňského a lávka, zranění, hmotné škody a obecné ohrožení jí byla úplně lhostejná. Věnovala se tedy řešení situace poté, co se zotavila z bujné oslavy? Nikoliv. Odjela na týdenní dovolenou,“ uvedl předseda opozičních zastupitelů TOP 09 Václav Novotný.

Lávka v Troji se zřítila v sobotu po 13:00. Ze čtyř zraněných byli dva ve vážném stavu. Praha rozhodla o kontrole a uzavírce některých mostů i lávek pro pěší, mezi nimi je například lávka přes Berounku v Radotíně a opravovat se budou i ty na železničním mostě z Podskalí na Smíchov.

Video
Video se připravuje ...

Lávka v pražské Troji se zřítila do Vltavy. Dva lidé se těžce zranili. Aktu.cz

Fotogalerie
45 fotografií