Oproti loňsku řidiči zaplatili za pokuty už trojnásobnou částku, téměř 22 milionů. Auto s kamerami, které kontroluje registrační značky zaparkovaných vozů, se snaží všelijak ošálit. Státní poznávací značky zakrývají listím, pytli nebo hadry, dokonce i dámskými kalhotkami. Někteří čísla zakreslují a přelepují.

Magistrát zakrytí SPZ považuje za přestupek. „Městská policie sice na místě nesmí dát pokutu při maskování registrační značky, ale přestupek zdokumentuje a předá to právnímu orgánu, který to řeší,“ řekl Blesku mluvčí městské policie Jan Čihák. Řidičům potom hrozí pokuta až 50 tisíc, a dokonce i odebrání řidičského průkazu.

Za zakrytí nebo nečitelnost značky od loňského srpna magistrát pokutoval 19 řidičů. Za své hříchy zaplatili dohromady 101 500 korun. Je přitom úplně jedno, jestli je auto v pohybu, nebo stojí. Kromě pokuty hrozí i zákaz řízení na půl roku.

Monitorovací auto

Hlídací auto provozuje společnost Eltodo. Má šest kamer, čtyři hlídají značky aut a další dvě dopravní značení, je přitom úplně jedno, jak auto parkuje. Zvládne šikmo, kolmo i souběžně parkující. „Monitorovací vozidla evidují podezření na přestupky, ale jsou využívána i ke sběru statistických údajů o obsazenosti zón,“ komentuje mluvčí TSK Barbora Lišková.

Kamery vidí za každého počasí, a to díky infračervenému přísvitu. Přes listí a další překážky však nedohlédnou. Po Praze zatím jezdí 6 monitorovacích aut, při rozšíření zón se počítá i s více auty.

Počet přestupků za parkování (například špatné stání, stání na chodníku, blízko přechodu či křižovatky):
2016
- 39 243 přestupků bylo oznámeno policií (něco se vyřešilo na místě nebo napomenutím)
- 34 394 přestupky se musel zabývat pražský magistrát
- 18 822 řidičů nakonec zaplatilo své pokuty v částce 9 314 500 Kč

2017 (údaje do konce října)
- 99 163 přestupků bylo oznámeno policií (něco se vyřešilo na místě, nebo jen napomenutím)
- 82 390 přestupky se musel zabývat pražský magistrát
- 43 398 řidičů nakonec zaplatilo své pokuty v částce 21 699 400 Kč