Na Strossmayerově náměstí v Holešovicích se stalo běžným jevem, že vozidla zásobování parkovala na chodníku. Lidé potom museli složitě daný prostor obcházet, podle radnice Prahy 7 mnohdy museli rodiče s kočárky auta obcházet po frekventované silnici. Proto se tu objevily sloupky, které tak zamezí tomu, aby vozidla na prostor pro chodce najížděla.

„Toto opatření bylo v daném místě nezbytné. Chodníky také častým parkováním těžkých aut dost trpěly a ničily se,“ uvedl místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský (Trojkoalice/SZ). Zlí jazykové by mohli úřad hned kritizovat za to, že se nedávno ve veřejném prostoru odstraňovala zábradlí a vzápětí přichází nové omezení. „Samozřejmě nás netěší, že musíme zasahovat do veřejného prostoru, ale sloupky jsou měkčí formou omezení a zachovávají reálnou i pocitovou prostupnost ulic,“ vysvětlil volbu konkrétního opatření Mirovský.

Chodník na Strossmayerově náměstí nechala radnice osázet sloupky, auta zásobování tu blokovala cestu.
Autor: Daniel Vitouš

Nově vzniklá situace vybízí k zamyšlení nad tím, zda nyní řidiči nepřistoupí k tomu, že auto zkrátka odstaví na silnici takzvaně „na blikačky“. Vzhledem k tomu, že z druhé strany se nachází nástupní ostrůvek tramvajové zastávky, nezbývalo by ostatním řidičům nic jiného, než prostor nepovoleně objet po tramvajovém pásu. Druhou variantou by pak bylo čekat.

„Pokud by auta po tomto opatření blokovala vozovku, byl by to zásadní přestupek, který by, pevně věřím, že obratem, řešila městská policie. Nicméně doufáme, že k tomuto docházet nebude,“ vyjádřil se k uváděnému scénáři místostarosta Prahy 7.

Parkovat mohou za rohem

Už před umístěním sloupků se nejbližší parkování s umožněním patnáctiminutového odstavení vozu pro zásobování nacházelo hned za rohem v ulici Milady Horákové. Tento prostor je tu samozřejmě k využití i v současnosti.

„Doufáme, že řidiči budou využívat místa pro zásobování, kterých je v okolí Strossmayerova náměstí dostatek. Další podobná opatření aktuálně naplánována nemáme, nicméně odbor dopravy neustále vyhodnocuje dopady provozu v ulicích a v případě potřeby navrhne další řešení,“ dodal k aktuální situaci Ondřej Mirovský.

Podívejte se, jak místo aktuálně vypadá a jak daleko je prostor pro parkování aut zásobování:

Fotogalerie
12 fotografií