„Klesli jsme ve všech oblastech činnosti, tedy i v počtu řešených dopravních přestupků a s tím spojeného ukládání sankcí. Důsledky si samozřejmě ponese každý z Vás individuálně podle toho, jaký stav jsme u konkrétního strážníka zjistili,“ uvedl ředitel Obvodního ředitelství Městské policie Prahy 1 Miroslav Stejskal. 

Každý strážník, který dostane upozornění na špatnou pracovní činnost, bude mít od Šmejkala měsíc na to, aby se zlepšil. „Pokud se nic nezmění, přijmu přiměřená opatření vůči strážníkovi,“ vzkázal podřízeným Šmejkal. Všichni strážníci, kteří působí v centru, navíc od 1. srpna musí víc kontrolovat cyklisty, koloběžkaře a segwayisty. Ředitel Šmejkal po nich požaduje každý den informaci o tom, kolik lidí „chytili“. 

Chci jen, aby plnili povinnosti!

Redakce Blesk.cz se proto obrátila na tiskové oddělení pražské městské policie, aby se k dopisu vyjádřili. Zpráva od ředitele vyznívá totiž tak, jako by snad strážníci byli placeni za počet udělených pokut a zjištěných a řešených přestupků. Vzápětí přišla reakce přímo od Stejskala, který novinářům vzkázal, že pouze požadoval, aby strážníci plnili své povinnosti. 

„Na území MČ Praha 1 je každý den spácháno několik desítek tisíc přestupků ve veřejném pořádku a přestupků v dopravě,“ okomentoval svůj dopis strážníkům. „Je zcela nepochybné, že k poklesu činnosti není důvod, neboť rozsah protiprávního jednání se nijak nesnížil,“ dodal Stejskal. 

Výše pokuty je na strážníkovi

Podle něj značnou část narušování veřejného pořádku mají na svědomí početné skupiny opilých turistů, bezdomovci vzbuzující pohoršení, zlodějští taxikáři, neoprávněně parkující vozidla, motorové koloběžky, které v podstatě nahradily segwaye. V odpovědi také vyvrátil, že by snad byli městští policisté placeni za uložení pokuty. 

„Strážníci nikdy nebyli úkolováni v tom smyslu, aby za každou cenu ukládali finanční pokuty v nějaké určité výši. To je vždy na uvážení strážníka podle závažnosti protiprávního jednání,“ dokončil ředitel Stejskal. 

VIDEO: Strážníci se mají zaměřit na turisty na elektrokoloběžkách

Fotogalerie
44 fotografií