Pražská městská policie se po dlouhých letech začíná stabilizovat. Jako pozitivní vnímám, že se zvyšuje počet řešených případů v oblasti veřejného pořádku. Loni jich bylo 150 tisíc, o rok dříve něco přes 134 tisíc, řekl pro Blesk.cz ředitel strážníků Eduard Šuster.

Nárůst případů zaznamenali strážníci u rušení nočního klidu, které stouplo asi o 16 procent na více než 20 tisíc hlášení. Nesouvisí to s tím, že by se situace zhoršila, ale strážníci se tomu více věnují, neboť víme, že občany v centru to trápí, řekl Šuster.

 

V oblasti veřejného pořádku lidé nejčastěji porušili některou z městských vyhlášek, stalo se tak v 57 tisících případech. Porušení zákazu pití alkoholu na veřejných prostranstvích řešila městská policie asi ve 13 tisících případech, což je o asi dva tisíce více než v roce 2015. Při kouření na místech, kde je to zakázáno, přistihli strážci zákona asi 15 tisíc kuřáků.

Pokuty v dopravě

V oblasti dopravy rozdali strážníci pokuty v celkové výši 46,5 milionu korun. Jedním z nejčastějších přestupků bylo porušení zákazu zastavení. Parkovat na chodníku přistihli strážníci více než 72 tisíc řidičů. Skoro čtvrt milionu lidí porušilo nejvyšší povolenou rychlost o méně než 20 kilometrů v hodině. Co se týče rychlosti, tak téměř sto procent přestupků odhalily kamery. Strážníci se měření rychlosti věnují jen výjimečně.

V srpnu minulého roku byly spuštěny modré zóny v dalších třech městských částech, tedy Praze 5, 6 a 8. V parkovacích zónách bylo v celé metropoli řešeno skoro 160 tisíc přestupků, z toho nejvíce jich bylo v modrých zónách, a to asi 110 tisíc. V loni zavedených zónách to bylo pouhých 5745 případů.

Tady ale dohled neprovádí strážníci, nýbrž monitorovací vozidlo. My jsme dostali balíčky fotek, které jsme vyhodnotili a předali správnímu orgánu, řekl Šuster. Samotní strážníci řešili přímo v ulicích 366 případů. Zakryté, špinavé či poničené značky mělo v nových zónách 87 řidičů, snažili se tím obelstít monitorovací auto.

Při kontrolách občanů strážníci odhalili dokonce 426 hledaných osob a podařilo se jim podobným způsobem najít 56 odcizených vozidel. Městská policie se chce do budoucna více zaměřit na dopravu, jelikož to je jeden z nejkritizovanějších problémů Prahy. To však v mnohém souvisí s nedokončeným Pražským okruhem. 

Podívejte se do soukromí ředitele městské policie a na další novinky:

Fotogalerie
29 fotografií