Každý rok po Vánocích je to také v metropoli ten samý pohled: u kontejnerů se povalují desítky vánočních stromků, které na chvíli dělaly radost v pražských rodinách, ale tím jejich krátkodobá sláva končí. O nadcházejícím adventu to ale může být i jinak.

Celkem na sedmi prodejních místech na území hlavního města si lidé mohou od Lesů hlavního města Prahy koupit jedle bělokoré, které jsou zasazené v květináčích. „Možná nesplňují všechny náročné parametry dokonalého vánočního stromu, ale zato je po Vánocích nečeká smutný osud u kontejnerů nebo na skládce,“ uvedla tisková mluvčí pražských lesníků Petra Fišerová.

Zhruba půlmetrové stromky pocházejí z lesní školky ve Staré Boleslavi. Pracovníci lesů jich připravili 250 kusů, každý z nich stojí 100 korun. Sehnat se dají na sedmi prodejních místech, mezi které patří jednotlivé hájovny Lesů hlavního města Prahy, ekocentrum Prales nebo zahradnictví v Ďáblicích.

Vznikne sváteční les

Stromky by po splnění svého vánočního poslání měly bez problémů zvládnout přesun do země. Pokud nevlastníte zahradu, můžete se účastnit hromadného vysazování vánočních stromků v Kunratickém lese, které proběhne v sobotu 7. dubna ve 14:00 hodin. „V budoucnu by tu mohl vyrůst celý nový kus vděčného svátečního lesa,“ dodala k myšlence Petra Fišerová.

Pražští lesníci letos nabízejí novinku – vánoční stromeček v květináči.
Autor: Lesy hl. m. Prahy

Aby jedličky v květináčích vše zvládly, je potřeba dodržet několik důležitých postupů. Mezi ty patří pomalá teplotní aklimatizace, zalévání a zajišťování vzdušné vlhkosti. Při koupi zasazeného stromku dostane každý podrobný návod, jak se o něj během Vánoc postarat.

Pokud si přece jen zakládáte na tom, že vánoční strom musí být pořádně velký, urostlý a symetrický, nabízejí pražští lesníci ještě jednu variantu. „Kromě jedliček v květináčích budeme v předvánočním období prodávat také klasické řezané vánoční stromky, které lesníci vytipovali při nezbytných výchovných probírkách v lesních porostech,“ prozradila k druhé možnosti mluvčí pražských lesníků.

Fotogalerie
5 fotografií

Už o nadcházejícím víkendu povezou do Prahy nový vánoční strom pro Staroměstské náměstí. Připomeňte si, jak stejná akce vypadala loni:

Video
Video se připravuje ...

Tady rostl obří vánoční strom: Dron natočil, jak vezli 70letý smrk do Prahy. David Malík, Matěj Šrám