Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Zvedá se nám z toho žaludek.“ Přeplněné márnice v Mexiku museli zavřít

Autor: Darina Jíchová - 
16. listopadu 2017
21:00

Márnice v mexickém státě Guerrero byly přeplněné těly, která se pomalu začala rozkládat a zapáchat. Z tohoto důvodu se je pracovníci rozhodli zavřít. Stát Guerrero patří mezi nejnebezpečnější části Mexika, násilí je tam na denním pořádku a policie není schopná se s ním vypořádat, o situaci informoval deník The Guardian.

Stát Guerrero se nachází na jihozápadu země a je už roky sužovaný vysokou kriminalitou. Války mezi drogovými kartely tam vyvraždily celé vesnice. V Guerreru působí zhruba 50 zločineckých organizací. Většina škol byla z bezpečnostních důvodů uzavřena, ze stejných důvodů tudy neprojíždí ani žádná městská doprava. Tento týden se k uzavřeným institucím přidaly i státní márnice, podle pracovníků je zápach stovek hnijících těl nesnesitelný.

Stovky hnijících těl

„Zvedá se nám z toho žaludek,“ uvedla státní zaměstnankyně Laura Reyna Benjamínová. „Člověk tím pachem načichne a pak přijdete domů a nemůžete ani jíst,“ sdělila stanici Televisa. Do márnice byla těla přivážena po desítkách a stát už nemá místo, kde by je skladoval, ani dostatek patologů, kteří by provedli pitvu.

V hlavním městě státu Chilpancingo, které se nachází 200 kilometrů od Mexika City, se nyní nachází asi 600 těl v prostoru, kde by jich mělo být maximálně 200. Do márnic ve státě denně přivezou 8 až 10 mrtvol, uvedly místní noviny Reforma. Podle statistik bylo ve státě za tento rok spácháno 1919 vražd, co už je v této chvíli o 100 více než v roce 2016.

Zhruba před deseti lety začalo Mexiko obrovskou vojenskou kampaň na potlačení organizovaného zločinu, nicméně násilí se zemí šíří dál a rok 2017 je považován za ten nejkrvavější od roku 1997. „Problém se netýká jen Guerrera, ale celé země,“ řekl katolický kněz a aktivista Mario Campos ze zbídačeného regionu La Montaña. „Naše společnost trpí pod krutostí drogových dealerů, policie ani armáda nejsou schopny dělat svou práci a ochránit nás,“ dodal.

Válka gangů a chudí lidé

Stát Guerrero také patří mezi nejchudší oblasti Mexika. „Lidé potřebují peníze, tak se připletou do zločineckých organizací, protože ty jim platí,“ řekl Campos. Hlavním produktem státu bývalo opium, ale když se v USA zvedla poptávka po heroinu, začaly drogové kartely obchodovat s ním. Gangy mezi sebou soupeří o moc, oběťmi jejich válek jsou běžní lidé, kteří jsou nuceni žít pod nadvládou toho drogového bosse, jehož organizace vyhraje.

Guerrero nechvalně proslulo krutými zločiny. Mezi ty nejznámější patří případ z roku 2014, kdy bylo policií zadrženo 43 univerzitních studentů ve městě Ayotzinapa, kam přijeli protestovat proti kandidátce na post místního starosty. Žena měla ale rodinné vazby na tamního drogového bosse, studenty nechala zatknout a pak předat gangu, který je následně usmrtil.

Video  Útěk drogového bosse si bachaři natočili na video.  - Twitter
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi