Hotel DUM vznikl v polovině 80. let, se svými 21 patry a výškou 69 metrů se řadí mezi 20 nejvyšších budov v Praze. Název „Dům učitelů Modřany“ napovídá, že původně objekt sloužil k přebývání mimopražských kantorů. Tato praxe je však už dávnou minulostí.

V současnosti je v části domu v Kutilově ulici v Praze 12 provozovaná ubytovna, kde podle vedení místní radnice přebývají také zaměstnanci různých agenturních pracovišť, kteří si na území metropole vydělávají peníze. Někteří z nich prý v létě sedávali venku a popíjeli pivo, na což si místní obyvatelé stěžovali, a z výsledků pocitové mapy Prahy 12 vyplývá, že lidé lokalitu kolem Hotelu DUM a nedalekého supermarketu vnímají jako nebezpečnou.

Před zahájením provozu ubytovny tu několik let nebylo nic. „Místní obyvatelé tu během té doby neměli žádnou další dopravní zátěž a žádný pohyb jiných lidí a na tento klid si zvykli. Od lidí z okolí však slýcháme názory, že v poslední době se tu situace zlepšila. Je otázkou, nakolik je to tím, že venku už je zima a tolik lidí netráví čas venku,“ uvedl pro Blesk.cz starosta Prahy 12 Milan Maruštík (ANO).

Elita a kontroly cizinců

Jedním z kroků ke zklidnění této lokality je nové ubytovávání vysokoškolských studentů z Vysoké školy finanční a správní, pro které má být vyčleněno několik pater. Strážníci městské policie navíc během října získali od radnice speciální zařízení, pomocí kterého jsou schopni rozpoznat falešné doklady cizinců, což je vzhledem ke struktuře ubytovaných lidí v Hotelu DUM vhodné vybavení.

„Jde o speciální zařízení s UV světlem, které dokáže zkontrolovat ochranné prvky dokladů. Nesnažíme se tím nahradit práci cizinecké policie, ale mělo by jít o jakési prvotní zjištění,“ prozradil Milan Maruštík. Podle mluvčího pražských strážníků Jana Čiháka na místo od března letošního roku městská policie vyjížděla devatenáctkrát, což spadá do průměrného počtu výjezdů k podobným pražským ubytovacím zařízením.

Radnice ve výčtu opatření, kterými se snaží předmětnou lokalitu v Modřanech zklidnit, uvedla také zvýšenou frekvenci úklidu a svozu odpadu. Hotel klasického typu z objektu ubytovny nevznikne, protože v okolí se nenacházejí adekvátní parkovací plochy a zázemí. Až na jaře se nejspíš ukáže, zdali nejnovější opatření vedou tím správným směrem.

Podívejte se na aktuální vzhled Hotelu DUM a jeho okolí:

Fotogalerie
18 fotografií