S filmováním Tomáš skončil už ve 12 letech. Všechny vydělané peníze si spořil u babičky. A nesáhl na ně! „Při studiu dělá dost brigád, nejen u tatínka v hotelu, a přes pečovatelskou službu nosí starým lidem uhlí, na stavbách dělá přidavače, bere i správcovství domu, aby si aspoň něco vydělal,“ dočtete se v knize Jmenuju se Tomáš.

Všichni si přitom mysleli, že je coby dětská filmová hvězda a jedna z řady vánočních ikon takzvaně »za vodou«. Jenže teď se ukazuje, že mu náležel jen tabulkový dětský honorář, a to 120 Kčs za natáčecí den. A tak mu film, ač sebeúspěšnější, vydělal třeba dva tisíce Kčs, což byla v 70. letech běžná měsíční hrubá mzda.

Naspořené peníze navíc Holý nikdy neutratil. Těsně před svou tragickou smrtí v březnu 1990 jimi podaroval příbuzného, maminčina bráchu Honzu! „Dá mu je proto, aby si mohl koupit letenky do USA, kam se celý život toužil podívat a kam teď konečně může odletět,“ píše autor v knize. Letenka prý tehdy stála astronomických 19 tisíc korun! Strýc už se pak se synovcem bohužel nikdy nesetkal, jelikož se vrátil až po jeho smrti.

Byl to ale právě strýc Honza, který kdysi Tomáše do filmu objevil. Doporučil ho do nezapomenutelné komedie Marečku, podejte mi pero!, kde si tehdy osmiletý chlapeček střihl malou roličku žáka, který přichází do třídy předat vzkaz od ředitele.

O rok později pak přišla role v hudební komedii Ať žijí duchové!, která se na televizních obrazovkách také často objevuje kolem Vánoc či Silvestra. Pak už se nabídky jen hrnuly a hnědovlasý klučina se stal idolem a filmy, v nichž hrál, nezapomenutelnou klasikou, která dokáže i v pochmurných časech zahřát na duši.

VIDEO: Mše za Tomáše Holého (†22). Vedl ji kněz, který ho i pohřbíval.

Fotogalerie
31 fotografií