Svědectví o tom, co se osudný večer vlastně stalo, přináší Ota Kars ve své knize Jmenuju se Tomáš. V ní se Tomášův kamarád Mirek Schlaichert svěřil, že Tomáš navrhnul projížďku autem po pár pivech v hospodě. A oba skutečně do auta nasedli a vyrazili z Polevska, kde parta popíjela, směrem ke Kytlici. Brzy nicméně oběma došlo, že je to nesmysl a začali se vracet. V táhlé zatáčce nedaleko místa, odkud vyjeli, ovšem ze silnice vyletěli, narazili do stromu a skončili v příkopě.

„Když jsem se prostě probral, vyhrabal jsem se z auta a pak se snažil dostat ven Tomáše. To mi vůbec nešlo, byl tam zapasovanej nohama, nijak nereagoval a já ho prostě nedokázal dostat ven,“ popisuje Mirek s tím, že v šoku běžel směrem dolů ke světlům pro pomoc.

Nikdo nevěděl, co se před osmou večer 300 metrů nad hospodou stalo. „Kluci Tomáše vytáhli z auta, šlo to blbě, nohy měl přimáčklý. Snad se mu snažili dávat umělý dýchání. Přesně to nevím, byl to zmatek,“ vzpomíná další kamarád Juraj Kozáček. „Vytáhli jsme ho z auta. Byl od krve, v obličeji, ale mnohem víc na bundě, kolem trika, snažili jsme se ho resuscitovat,“ přidává se Luboš Čipera.

„Já jsem se dobelhal dál na silnici, protože jsem tam nebyl moc platnej, a doufal jsem, že něco pojede a stopnu to a odvezeme ho do nemocnice,“ pokračuje ve vyprávění Juraj. „Jako zázrakem skoro hned jel od Kytlice nějakej cizí chlap a zastavil nám. A my jsme mu to bleskově vysvětlili a naložili Tomáše tak, jak byl, jenom v jeho věcech od krve dozadu na sedadlo. Já měl na sobě Tomášovy nohy, Brázda seděl pod hlavou. Na nějaký svůj zinkoklih jsem úplně zapomněl. Říkal jsem si, je to sice blbý, ale bude to dobrý, pořád jsem věřil,“ svěřuje se Juraj. 

„Během chvíle jsme byli v Novým Boru, kde už, myslím, že před vchodem, stála připravená sanitka, co asi hned volali z hospody, a právě vyjížděla. Takže to celý před tím muselo být hodně rychlý. A po dvaceti minutách, asi, vylezl z tý sanitky doktor a řekl nám, že Tomáš nežije, že je konec,“ tvrdí Juraj v knize, která vyjde už 26. října. „Tomáš má v úmrtním listě napsáno jedno smrtelné zranění, doktor jich ale vypočítal celkem tři...“ píše autor v nové knize.

Nedělejte si srandu!

Nikdo jeho smrti nevěřil. „Tomášova maminka Maruška nejdříve vyžene od dveří svého bytu v Praze v Nuslích ještě té noci policisty, kteří jí přijdou oznámit, že Tomáš umřel. S tím, ať si nechají takovou legraci, co je to za další Tomášův vtip. Jenomže vtip to není,“ píše Ota Kars v knize s tím, že stejně reagoval i otec Holý.

VIDEO: Mše za Tomáše Holého (†22): Vedl ji kněz, který ho i pohřbíval!

Fotogalerie
29 fotografií