Téměř 36 let zůstalo utajeno tajemství o hrdinství tehdy dvanáctiletého herce Tomáše Holého. "Od smrti mě skutečně dělily pouhé vteřiny. Během natáčení na Karlštejně jsem se vydala s rukama nad hlavou ke splavu. Nějak mi ale ujela noha a já zahučela do vody," řekla deníku Aha! Monika Kvasničková.

"To jsou ty chvíle, kdy čas začne běžet pomaleji a vy se smiřujete se smrtí. Vtom najednou po mě sáhla něčí ruka a vytáhla mě ven. Nebyl to nikdo jiný než Tomáš Holý. Skočil do řeky a zachránil mě před utopením," uvedla herečka s neutichající vděčností v hlase. Tomášovi tehdy bylo pouhých 12 let.

"Když jsme se vrátili, měl Tomáš začít filmovat a paní režisérka se ho zeptala, proč je mokrý. Řekl jí, že skočil pro psa...Nechtěl, abych měla průšvih. On prostě takový byl," dodala Kvasničková.

Monika Kvasničková věří na sny a také na to, že když se v nich zjeví někdo, kdo je mrtvý, někdo další zemře. Přesně to se jí také stalo. "Několik let po smrti mě Tomáš navštívil ve snu. Zavolal na mě Moniko a ráno jsem zjistila, že v noci zemřel můj dědeček," svěřila se.

Film Prázdniny pro psa nebyl prokletý pouze pro Moniku Kvasničkovou, kterou naštěstí zachránil Tomáš Holý. Úplného dokončení snímku se nedožil Jiří Hrzán (†41), který hrál otce Holého. Už nestihl namluvit postsynchrony, protože spadl z 5. patra, když šplhal za svojí přítelkyní.

Fotogalerie
12 fotografií