Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Policisté vyběhli na řidiče s pistolí. Expertka: Poslouchejte vždy i lidi bez uniformy

Autor: bud - 
28. října 2017
17:18

Na veřejnost se nedávno dostaly záběry policistů v civilu kontrolujících řidiče, který je „probliknul“ kvůli agresivní jízdě. Policisté donutili řidiče zastavit auto, chovali se agresivně, a dokonce na něj vytáhli zbraň. Nejde o první případ, při kterém příslušníci zákona reagovali velmi přísně, většinou se ale policie brání, že byl zásah oprávněný. Podle právních expertů by měli lidé vždy s policisty spolupracovat, ať jsou v uniformě, či nikoliv.

V polovině června roku 2015 přecházel muž v Pardubicích na červenou a „odchytl“ si ho policista v civilu. Policista ho žádal, aby s ním vyčkal na příjezd uniformované hlídky, dokonce mu ukázal služební průkaz, ale muž neposlechl a chtěl pokračovat do restaurace. Následný spor skončil tím, že policista muže povalil a „zaklekl“ ho.

Dramatický a agresivní zákrok vzbudil pohoršení veřejnosti, následné vyšetřování ale ukázalo, že policista nepochybil. Podle policie se jednalo o zákrok proti osobě, která se dopustila protiprávního jednání a potom neposlechla výzvu úřední osoby.

Video  Šel na červenou, policista v civilu ho za to sejmul!  - ČTenář Blesku
Video se připravuje ...

Podobné reakce vyvolal také nedávný videozáznam, při kterém policisté v neoznačeném autě agresivně zastavili a následně se zbraní v ruce kontrolovali řidiče v Plzni. Na záznamu jde slyšet, že policisté řidiči nadávali, a dokonce ho fyzicky napadli. Služební průkazy pak ukázali až po opakované výzvě. Jako nepřiměřený odsoudil už tento zákrok ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a zásah vyšetřuje také Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Výzvy policie vždy poslouchat

Do podobné situace se může snadno dostat každý. Jak se ovšem v takové chvíli chovat, aby nedošlo ke konfliktu či dokonce fyzickému napadení ze strany policie? Podle zákona by lidé měli lidé spolupracovat jak s uniformovanými policisty, tak s těmi v civilu. Případné pochybnosti by měl vyřešit předložený služební průkaz.

„V případě, že na sobě policista nemá stejnokroj s odznakem, doporučila bych požádat policistu o prokázání se odznakem. V případě prokázání se a poznamenání čísla z odznaku by měl být postup stejný, jako když komunikujete s policistou ve stejnokroji,“ řekla Blesk.cz Michaela Lysková z Ligy lidských práv, která se problematikou policie zabývá.

Obecně se může policista prokázat také ústním prohlášením „policie“, ovšem jen ve výjimečných případech. „Ústní prohlášení lze použít jenom tehdy, kdy není možné se prokázat jinými způsoby. Jsou to krajní případy, situace, kdy je třeba rychle, okamžitě, bez zdržování zasáhnout. V těch nejkrajnějších případech se policista dokonce nemusí prokazovat ani takto ústně,“ uvedla Lysková.

Také policie na dotaz Blesk.cz uvedla, že lidé by měli na policejní výzvu spolupracovat za všech okolností a neměli by protestovat. Až následně je pak možné řešit nesrovnalosti. Pokud se člověk domnívá, že byl zásah nepřiměřený, a samotná policie má jiný názor, je možné se obrátit na GIBS, uvádí k tomu Lysková.

Kývání paže nebo nápis STOP

Stejné je to při řízení automobilu, které chtějí policisté zastavit. V zásadě platí, že řidič by se měl nejprve držet pokynů a až případně potom reagovat. „Doporučujeme řidičům, aby v takových situacích vždy spolupracovali, své vozidlo na nejbližším možném místě zastavili a vyslechli si od policistů sdělení, z jakého důvodu došlo k zastavení,“ řekla policejní mluvčí Ivana Nguyenová s tím, že to platí pro označené i neoznačené policejní auto.

„V případě, že je zastavováno vozidlo jedoucím vozidlem, dává policista pokyn řidiči kýváním paže nahoru a dolů. Policista je oprávněn dávat z jedoucího vozidla pokyn k zastavení i prostřednictvím nápisu STOP,“ uvedla Ivana Nguyenová s tím, že při podezření, že nejde o skutečné policisty, je pak potřeba volat tísňovou linku a nahlásit číslo průkazu nebo registrační značku auta.

zednik ( 29. října 2017 17:42 )

Ta paní co radí z nás dělá blbce? Jak to zkroutila je neuvěřitelné. Jedna věc je když se policie prokáže průkazem a druhá, když se prokáže až na opakovanou výzvu . Paní mele jedno přes druhé. Nebo prostě chtěla říct, že násilí se kdykoliv v každém případě máme podřídit a je třeba si zvykat?

hajne ( 29. října 2017 15:57 )

Tak že až mě bude stavět nějakej Rumun tak podle té "chytré"pani mu mám zastavit a ptát se ho na služebák.Rada nad zlato,ale na houno.

majojo ( 29. října 2017 11:28 )

Chtěla bych tu dámu vidět, až se na ni bude hnát chlap s pistolí, jak zastaví a trpělivě počká, než zjistí, oč mu je. A bude věřit, že když řve "policie", je to skutečně policajt.

agfor ( 29. října 2017 11:08 )

Poslouchejte kdejakého debila. Hlavně držte huby a krok, jinak se vám fízlácký dobytek bude mstít.

zkzkz ( 28. října 2017 23:18 )

Zobrazit celou diskusi