Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z voleb nakonec vypadne 10 lidí. Kandidovali omylem nebo jim vadil Babiš

Autor: ČTK, Mii - 
18. října 2017
16:25

Sněmovní volby, které vypuknou v pátek ve 14:00, budou nakonec ochuzeny o deset jmen. Z kandidátek byly dodatečně vyškrtnuti tři lidé ve středních Čechách, tři lidé ve Zlínském kraji a dva na jižní Moravě. Jeden člověk odstoupil z kandidátky v jižních Čechách a jeden v Libereckém kraji. Kandidáti se mohli písemně vzdát své kandidatury nebo je zmocněnci mohli odvolat do středečního odpoledne.

Ve Středočeském kraji odvolali zmocněnci tři lidi ze dvou kandidátek, řekla Helena Frintová z krajského úřadu. Dvě jména byla vyřazena z kandidátky Bloku proti islamizaci a jeden z kandidátní listiny Rozumných. Ani jeden z vyřazených kandidátů podle Frintové nefiguroval na předních místech.

Ve Zlínském kraji nastaly změny na kandidátce politického hnutí Sportovci. Mluvčí hejtmanství Renata Janečková potvrdila, že zmocněnec hnutí z kandidátky odvolal tři lidi. Jde o fotbalového funkcionáře a pedagoga Miroslava Spáčila, předsedu zemědělského družstva Josefa Lišku a fotbalového trenéra Jaroslava Baďuru. Muži si stěžují, že se na kandidátce ocitli bez svého souhlasu. Věcí už se zabývá Okresní státní zastupitelství v Kroměříži.

K drobnému zásahu došlo také na kandidátce SPD, na níž bylo nutné upravit příjmení jedné z uchazeček o hlasy voličů, ve kterém chybělo písmeno.

V Jihomoravském kraji odvolali Realisté dva kandidáty. V září to byl lídr Filip Kadeřábek. Jedničkou se stal lékař Filip Otevřel, který byl do té doby dvojkou. Dnes Realisté odvolali trojku z kandidátky Víta Blahu. „Ze zákona je nemůže nikdo nahradit. Voliči se o této změně na kandidátce dozvědí ve volebních místnostech,“ sdělil ČTK Jiří Klement z tiskového oddělení krajského úřadu.

Z jihočeských kandidátů rezignoval Jiří Filip z hnutí Sportovci. Ostatní politické subjekty nechaly své kandidátní listiny beze změn, řekla Alena Karvánková z legislativního odboru jihočeského krajského úřadu.

V Libereckém kraji v úterý odstoupil z druhého místa kandidátky KDU-ČSL Kamil Jan Svoboda. Jako důvod uvedl přetrvávající ochotu strany spolupracovat ve vládě s hnutím ANO Andreje Babiše.

Video  Politici o kvalitě života v Česku: Polsko nám znečišťuje vzduch a ještě nás ingnoruje  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017 NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY SNĚMOVNÍCH VOLEB 2017 NAJDETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa